Ahtisaarelle Nordens språkpris

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Ahtisaarelle Nordens språkpris

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 27.11.2015 07:02

Ahtisaarelle on myönnetty vuoden 2015 Pohjoismainen kielipalkinto ruotsin kielen aseman puolesta tehdystä työstä:
– Att en politisk jätte som Martti Ahtisaari kliver upp på barrikaderna för det svenska språket har en avgörande betydelse för Finland som ett fortsatt tvåspråkigt land.
[MA:n kaltaisen poliittisen jättiläisen nousulla barrikaadeille ruotsin kielen puolesta on ratkaiseva merkitys Finlandin säilymiselle kaksikielisenä maana]
http://svenska.yle.fi/artikel/2015/11/2 ... -sprakpris

Mainittakoon vielä, ettei Ahtisaari suinkaan puhu vapaaehtoisen ruotsin merkityksestä vaan on antanut nimensä ja vaikutusvaltansa Ahtisaaripaperina kulkevalle toimenpideohjelmalle, jolla pakkoruotsia kovennettiin viime hallituksen aikana. Paperin tilasi folktinget aikanaan jo vuotta ennen 2011 vaaleja nimenomaan noiden vaalien jälkeisen hallituksen ohjelman kielipoliittiseksi osioksi. Vaikka tuolloin valittiin eduskuntaan enemmän pakkoa vaalikoineissa kritisoineita edustajia kuin sitä puoltavia, hallitusohjelmasta tuli ennennäkemättömän pakkoruotsiystävällinen. Näin siis pohjoismaisessa demokratiassa... Ja palkintoja pukkaa pakon puolustajille...

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Ahtisaarelle Nordens språkpris

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 27.11.2015 09:57

Onneksi eliitissäkin alkaa jo näkyä ruotsihurmoksen hiipumisen merkkejä...
Jos Suomi joskus aikoo selvitä nykyisestä lamasta, pitäisi meidän omata muita maita paljon parempi matemaattisten aineiden tausta ja olla erittäin kielitaitoisia, kun oma äidinkieli hädin tuskin riittää vain Tallinnan lautalle.
Nyt matematiikan osaaminen on ainakin minun mielestäni surkeaa ja kielitaidon kaikki pelimerkit haaskataan ruotsin kieleen, jonka arvo liike- ja tiede-elämässä on olematon.
http://meeviren.puheenvuoro.uusisuomi.f ... si-leikata

https://www.utu.fi/en/units/tse/units/d ... 3%A9n.aspx
Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa ehdottaa, että
englannista tehtäisiin virallinen kieli Pohjoismaissa. Hänen mukaansa englannin virallistamisen hyödyt olisivat suuret. [/quote]

http://www.talouselama.fi/uutiset/siila ... sa-6091081

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: Ahtisaarelle Nordens språkpris

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 29.11.2015 18:42

Olisihan se mielenkiintoista nähdä että tämmöinen nuurdistinen palkinto tulisi joskus jostain muustakin kuin ruotsin pönkittämisestä... suomen kohdallahan tätä ei varmaan voisi koskaan harkitakaan, koska suomihan ei ole skand... pohjoismaalainen kieli.

TMK
Viestit: 609
Liittynyt: 01.11.2013 03:43

Re: Ahtisaarelle Nordens språkpris

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TMK » 30.11.2015 17:14

Ja Suomi on ruotsalainen -sarjalle valtion tiedonjulkistamispalkinto...

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/27 ... ispalkinto

Suomi on suomalainen -sarjaa saadaan varmaan odotella jonkin aikaa. Sitähän pidettäisiin varmasti rasistisena ja nationalistisena.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ahtisaarelle Nordens språkpris

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.11.2015 18:36

TMK kirjoitti:Ja Suomi on ruotsalainen -sarjalle valtion tiedonjulkistamispalkinto...

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/11/27 ... ispalkinto

Suomi on suomalainen -sarjaa saadaan varmaan odotella jonkin aikaa. Sitähän pidettäisiin varmasti rasistisena ja nationalistisena.
Kiitos linkistä - siis samalla viikolla Ahtisaari saa kielipalkintonsa ja propakkoruotsisarja tiedonjulkistamispalkintonsa. Hah!

Tutkailin muistiinpanojani tuon luokattoman sarjan tiimoilta:

Sarja sai aiheellista kritiikkiä ja erityisesti ihmeteltiin sen luokittelua dokumentiksi. Yhtä aikaa tämän sarjan kanssa näytettiin Ruotsin vallan ajasta kertovaa sarjaa "Kuninkaittemme jäljillä", eikä sitä kritisoitu, koska se oli aito dokumentti. Tämä "Suomi on ruotsalainen" oli tarkoituksella provosoiva pamfletti, täynnä propagandasta tuttuja keinoja. Asiantuntijoiden puheenvuorot oli nivottu yhteen selostuksella, joka sävytti, tulkitsi ja ivasi tavalla, joka ei kuulu dokumenttiin.

Asiallisen tekstin lomaan ujutettiin tunnepuhetta ja suoranaista propagandaa. Esimerkiksi ohjelman aloitukseksi lainattiin M.A.Nummista: "Jos haluaa tietää, millainen Suomi olisi ilman Ruotsin vaikutusta, voi mennä itärajan taa katsomaan." Ja sitten käveltiin ankeassa neuvostomaisemassa. Tuskin kukaan tutkijoista olisi valinnut tämänkaltaista kommenttia ja lavastusta. Oman ruotsalaisuutemme tunnustaminen on meille vaikeaa, vakuutti ohjelman juontaja tutkijoiden sinänsä neutraalien puheiden väliin. Ohjelman keskivaiheilla haastateltu lukiolainen täydensi: "Must tuntuu ett suomi ois vielä niinku aika jopa kehitysmaaks saattais luokitella, koska Ruotsi niinku autto varsinkin siin alkuvaiheessa kaikkee niinku potkas vauhtiin." En viitsi edes lainata niitä kommentteja, joilla todisteltiin suomalaisten ruotsivihaa.

Jos tehdään tiedeohjelmaa, tehdään tiedeohjelmaa. Mutta tämä ei ollut tiedeohjelma.

Tutkijat vetivät selkeästi eri linjaa kuin juontaja, mutta sen ei annetu häiritä. Juontaja käänsi aina aiheen takaisin siihen, miten vaikeaa suomalaisten on hyväksyä ruotsalaisuutensa.

Historijoitsijoiden äänet olivat jopa virkistäviä:
- Mistä suomalaisten siis tulisi olla kiitollisia Ruotsille, ohjelmassa kysyttiin? Latinalaisesta aakkostosta, luterilaisesta kirkosta, siitä että meillä on poliisi eikä miliisi? Tutkija vastasi: "Ei mistään - Ruotsi on aina toiminut omien etujensa mukaisesti. Sen sijaan suomalaiset voivat olla kiitollisia kohtalolle tai sallimukselle: Ruotsinkielisissä saimme aika mukavamman herrakansan verrattuna baltiansaksalaisiin. Venäjään taas liityimme vasta niin myöhään, ettei meistä tullut maaorjien jälkeläisiä."
- Entä pitäisikö Ruotsin olla kiitollinen Suomelle, kysyttiin. "Kyllä", vastasi historijoitsija Ruotsista, "Suomen armeija pystyi kahdesti estämään Neuvostoliittoa miehittämästä Suomea. Ruotsille oli ensiarvoisen tärkeää, että Suomi onnistui tässä."

Vai että tiedonjulkistamispalkinto tuolle rimanalitukselle. Tämä on sitä orwellilaista uuskieltä. Kun oikein manipuloidaan, väritetään ja vääristellään niin ollaan ansaittu palkinto tiedon julkistamisessa!

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Ahtisaarelle Nordens språkpris

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 30.11.2015 18:58

"Palkittu Suomi on ruotsalainen esitetään Yle TV1:ssä 22.12. alkaen."

Voi kyynel, eikö tämä ole jo kolmas kierros? Ja tästähän piti tulla koulujen historianopetuksen lisämateriaalia... Miten me voidaan asuttaa näin irrationaalista maata?

TMK
Viestit: 609
Liittynyt: 01.11.2013 03:43

Re: Ahtisaarelle Nordens språkpris

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja TMK » 15.12.2015 07:05

Historioitsija Teemu Keskisarja on vähän eri mieltä kuin moni muu Ruotsin vallan siunauksellisuudesta:
Väestön evakuointi ei tuntunut vaivan arvoiselta. Ruotsista käsin lietsottiin sissiliikettä menetetyssä Suomessa. Sissit eivät pärjänneet vainolaiselle, mutta rosvosivat siviileiltä pettuleivänkannikatkin. Sotilaallisesti ylivoimainen vihollinen nitisti vastarinnan poltetun maan ja poltettujen ihmisten taktiikalla.

Kaarle XII:n monikansallinen sotajoukko oli voimansa päivinä riehunut samaan tyyliin Venäjänmaalla. Rahvas oli silti syytön Suureen Pohjan sotaan ja omaan apokalypsiinsä. Nämä rangaistukset eivät langenneet Herralta vaan tietyiltä herroilta. Suomeen oli 1500-luvun lopusta saakka kohdistunut armoton sotarasitus. Harvoin se hyödytti oman synnyinseudun puolustusta. Savupirttien rutiköyhät piruparat eivät vapaaehtoisesti vuotaneet vertaan Puolan, Lützin, Leipzigin ja Narvan mailla.
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/12/11 ... kolaisista

Vähän vastaavaa puhui itse ohjelmassakin. Kommenteissa tietenkin syytetään jo asennevammasta, eikä tietenkään suomalaisia ollut silloin vielä olemassakaan. Kuitenkaan ruotsalaisilta ei myöskään paljon sympatiaa herunut pakoon päässeille "oman maan kansalaisille".

Vastaa Viestiin