kolumni: Hallitus ilman RKP:tä kuin koulu ilman pakkoruotsia

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

kolumni: Hallitus ilman RKP:tä kuin koulu ilman pakkoruotsia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.05.2015 07:09

Satakunnan kansassa vieraskolumni:
Päivitetty 26.5.2015 05:23, julkaistu 26.5.2015 05:13
Vapaaehtoisuus petraisi kielen oppimistuloksia
Erkki Teikari
Kirjoittaja on SK:n entinen
päätoimittaja, dosentti, YTT.

Pilakuvakoira Puttonen (Iltalehti 8.5.) tokaisi: ”Hallitus ilman RKP:tä? Sehän on kuin koulu ilman pakkoruotsia.”

Alexander Stubb on ns. pakkoruotsin vankkumaton kannattaja, vaikka Kokoomuksen puoluekokous kesäkuussa 2010 olikin sitä mieltä, että sekä peruskoulussa että lukiossa pitäisi toteuttaa vapaa kielivalinta. Puheenjohtaja Jyrki Katainen mitätöi oitis ”väärän” päätöksen.

Stubbin mielestä ”on sääli”, ettei RKP ole enää hallituksessa, mutta lupasi edelleen yhteistyötä.

Siitä, kun nykyinen puheenjohtaja Carl Haglund oli kahden kuukauden ikäinen, on RKP ollut yhtä mittaa hallituksessa 36 vuotta. Haglund keräsi muun muassa Nato-kannallaan yli 21 000 ääntä. Nyt hänellä on huoli: ruotsin kielen asemaa ei saa heikentää.

Jokaisen on opiskeltava 5,3 prosentin vähemmistön kieltä eli ruotsin suomalaismurretta, jonka ”osaaminen” on edellytyksenä lukuisiin työpaikkoihin. Myös lähes kaikki paperitavara, kyltit sun muut on käännettävä ruotsiksi. Näitä menoja ei leikata.

Kaksikielisyys on nyt kuulemma oppositiossa, mikä tarkoittaa RKP:tä ja SDP:tä. Mutta katsotaanpa historiaa:

Johannes Virolainen (kesk.) suostui opetusministerinä (1968– 70) ruotsin opettamiseen kaikille uudessa peruskoulussa, kun taas opetusministeri (2003– 05) Tuula Haatainen (sd.) pudotti toisen kotimaisen yo-aineista. Pakollinen koe on enää vain suomi tai ruotsi. Kaikki muut aineet ovat valinnaisia.

Tapasin kaksi menestyvää kolmikymppistä. He itse ottivat puheeksi pakkoruotsin. Toinen taitaa kuutta kieltä ja toinenkin neljää, mutta ruotsin tuputtamista he pitivät täysin turhana. Sitä ei tarvita edes yhteispohjoismaisessa yritysmaailmassa.

Eivätkä he tajua, miksi ruotsi auttaisi oppimaan muita kieliä. Viisainta on heti käydä sen kimppuun, jota haluaa puhua. He nauroivat Haglundin ja muiden muka-vertaukselle: ”Miksi ei puhuta pakkomatematiikasta?”
http://www.satakunnankansa.fi/vieraskol ... oksia.html