1.luokalta alkaen englanti tai joku muu kieli

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
TK
Viestit: 2516
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

1.luokalta alkaen englanti tai joku muu kieli

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 21.12.2014 21:29

Kieltenopetus halutaan aikaistaa alkavaksi 1.luokalta. Nyt on noussut kysymykseksi se, voiko yksittäinen kunta ilman vaihtoehtoja, ilman valinnan mahdollisuutta päättää koulujen pakkokielestä 1.luokalta alkaen. Raasepori ja Sipoo yrittävät kääntää historian viisareita taaksepäin ja haluaisivat määrätä suomenkieliset koululaiset aloittamaan pakkoruotsin 1.luokalta alkaen.

Mielestäni on hyvä ajatus aloittaa kieltenopetus 1.luokalta alkaen. Tällöin kuitenkin pitäisi olla valittavana aikanakin kaksi vaihtoehtoa. Englanti on suosituin vieras kieli, joten englannin pitäisi mielestäni olla pakollinen vaihtoehto 1.luokan aloituskieleksi. Kunnalla olisi siten mahdollisuus määrätä toisesta vaihtoehtoisesta kielestä. Pakkoruotsitusta kannattavissa rkp-kunnissa vaihtoehtoinen valinnaiskieli suomenkielisissä kouluissa 1.luokalta lähtien voisi olla ruotsi, ja ruotsinkielisissä kouluissa suomi.

Nykyinen tilanne, jossa yksittäinen kunta voi määrätä pelkästään yhden pakkokielen alkavaksi 1.luokalta ilman vaihtoehtoja ei sovi 2000-luvun vapautta korostavaan ajatusmaailmaan.

Jaska
Viestit: 1119
Liittynyt: 27.02.2011 15:43
Viesti:

Re: 1.luokalta alkaen englanti tai joku muu kieli

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Jaska » 22.12.2014 17:19

Joo, jos A1-kieli aloitetaan jo ekalta luokalta, pitäisi olla ainakin kaksi järkevää vaihtoehtoa. Toki tämä tarkoittaisi sitäkin, että myös pienissä kunnissa pitäisi olla tarjolla A1-ruotsia; kaikkialla ei välttämättä nykyään ole. Tätä helpottaisi kyllä se, että ruotsi vapautuisi: ehkäpä osa ruotsin B1-vaiheeseen jättäneistä ottaisi sen A1-kieleksi, kun kolmanneksen mielestä ruotsi mahtuu kahden tärkeimmän vieraan kielen joukkoon.

Vastaa Viestiin