Jatkaako Kokoomus RKP:n kielipoliittisena lähettiläänä?

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Jatkaako Kokoomus RKP:n kielipoliittisena lähettiläänä?

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 24.10.2014 06:35

Kesän 2012 Kokoomuksen puoluekokouksessa Jyrki Katainen käytti ponnekkaan puheenvuoron kaksikielisyyden puolesta: "Minulle tämä ruotsin ja suomen kielen oppivelvollisuus on kansallisuuskysymys", Katainen sanoi. "Suomi on kaksikielinen maa, meillä on yksi kansa ja kaksi kieltä. Mikä on sellainen vahva kansakunta, jossa ihmiset eivät edes yritä ymmärtää toisiaan?" Kataisen mukaan molempien kotimaisten kielten opiskelu on suomalaisen yleissivistyksen kulmakivi. "Kokoomus on valinnan vapauden puolesta, mutta yhteiskunnassa on myös velvollisuuksia", Katainen sanoi puoluekokoukselle.

HBL oli kirjannut Kataisen puheesta hiukan erilaisia kohtia:
- on osa kansallista identiteettiämme, että opiskelemme molempia kotimaisia kieliä.
- Kaikki kunnia valinnanvapaudelle, mutta kaikki ei voi olla valinnaista. Emme voi myöskään valita pois veroja. Jokaisessa toimivassa yhteiskunnassa on myös velvollisuuksia. Meidän ei tule kieltää juuriamme, pitäkäämme kansa yhtenäisenä.

Kataisen mielestä siis pakkoruotsi oli
- kansallisuuskysymys
- suomalaisen yleissivistyksen kulmakivi
- osa suomenkielisten kansallista identiteettiä
- suomenkielisten verojen kaltainen velvollisuus, joka liittyy yhtenäisenä pidettävän kansakunnan "juuriin"

(tässä ei puhuttu sentään "oikeudesta")

Tässä on pakkoruotsin avulla tullut määriteltyä sellaisia käsitteitä kuin kansallisuus, suomalaisuus, yleissivistys, suomalainen yleissivistys, kansallinen identiteetti, suomalaisten kansallinen identiteetti, kansakunnan juuret, suomalaisten juuret, kansakunnan velvollisuudet, suomenkielisten velvollisuudet.

Tätä taustaa vasten sivistysvaliokunnan Vahasalon kommentti oli suorastaan radikaali, hän tyytyi toteamaan, että pakkoruotsin taustalla on vain ja ainoastaan ruotsinkielisten palvelujen turvaaminen. Vahasalo 3.10.2014: "Kun meillä on ruotsin kieli virallisena kielenä ja on linjattu, miten ne palvelut ja osaaminen turvataan, tämä on ollut se tapa. Jos löytyy joku muu tapa, jolla ruotsinkieliset palvelut turvataan, niin kyllä vapaaehtoisuus silloin käy."

Kumpi on Kokoomuksen linja?