Suomiareena 15.7.

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Suomiareena 15.7.

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 14.07.2014 16:32

Pakkoruotsi vai hyötyruotsi? – keskustelua kielipolitiikasta

Paikka: Kauppakeskus Bepop, Pori

Aika 15.7.2014 klo 12.15-13.30

Kansalaisaloite kieliopintojen vapaudesta on nostanut kysymyksen pakollisesta ruotsin opetuksesta ajankohtaiseksi keskustelunaiheeksi. Suomen Perusta -ajatuspaja osallistui tähän keskusteluun julkaisemalla keväällä aihetta käsittelevän teoksen Vapaaehtoinen ruotsi on hyvinvointietu – suomenkielisten näkökulma kielipolitiikkaan.

Suomen Perusta -ajatuspaja jatkaa Porin Suomi Areenalla tätä keskustelua kokoamalla yhteen joukon asiantuntijoita ja yhteiskunnallisia vaikuttajia keskustelemaan kielipolitiikasta. Mukana keskustelemassa ovat Vapaa kielivalinta ry:n puheenjohtaja Ilmari Rostila, kansanedustaja (PS) ja Suomen Sisun puheenjohtaja Olli Immonen, kansanedustaja (KOK) ja Folktingetin toinen varapuheenjohtaja Kimmo Sasi sekä Kultuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiön (Cupore) erikoistutkija ja Helsingin ja Jyväskylän yliopistojen dosentti Pasi Saukkonen. Keskustelun juontaa Suomen Perusta -ajatuspajan toiminnanjohtaja Simo Grönroos.

Mikä on ruotsin kielen tarve työelämässä? Onko ruotsin osaaminen osa suomalaista yleissivistystä? Voidaanko ruotsinkielisten palvelut turvata ilman pakollista ruotsin opiskelua? Minkälaista kielipolitiikkaa maahanmuuttajien suhteen tulee harjoittaa?

Tule kuulemaan mitä mieltä keskustelijat ovat suomalaisen kielipolitiikan suurista kysymyksistä!

Suomi Areenan nettisivut:

http://suomiareena.fi/

http://suomiareena.fi/tapahtumat/26-pak ... itiikasta/

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Suomiareena 15.7.

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 14.07.2014 20:48

Toivottavasti media huomioi tämän tapahtuman.

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Suomiareena 15.7.

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 15.07.2014 11:57

TK kirjoitti:Toivottavasti media huomioi tämän tapahtuman.
Samuli Voutila ‏@SamuliVoutila 48 min

Juontaja kysyi #SuomiAreena:n yleisöltä kuinka moni kannattaa pakkoruotsin poistoa? Yli 90% nosti kätensä. #pakkoruotsi

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Suomiareena 15.7.

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 15.07.2014 13:45

SuomiAreenallakin esillä!
56 % kannattaa vieraan kielen aloittamista kakkosluokalta! Kaunokirjoitusta ei kannateta!

http://tulevaisuuskone.fi/index.html?fi#0

Mielenkiintoinen virallisen totuuden sementoiva kysymys tässä osiossa:

http://tulevaisuuskone.fi/kysely.html?a ... 50747996a5

OAJ:lla oli myös jokin keskustelu "tulevaisuuden oppiaineista" - löytyy tubesta..

https://www.youtube.com/watch?v=15www3x5dj8#t=75

Jaska
Viestit: 1119
Liittynyt: 27.02.2011 15:43
Viesti:

Re: Suomiareena 15.7.

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja Jaska » 15.07.2014 15:45

Hienoa, että löytyy kielipakottajille vastavoima, joka järjestää julkisia keskusteluja!
Ennakkoluulottomasti Pasi Saukkonen uskaltautuu osallistumaan; todelliset kielipakottajat eivät varmaankaan uskaltautuisi, koska pakolle ei ole perusteita.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomiareena 15.7.

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.07.2014 22:29

http://www.katsomo.fi/?progId=368576
http://www.katsomo.fi/?progId=368580
http://www.katsomo.fi/?progId=368582
osaa neljä en löytänyt - löytyykö?

Ruotsinkielisten palvelut nousivat keskustelussa keskeisimmiksi pakon perusteena.

Saukkonen halusi puhua kielipoliittisesta keskustelusta, ei pakkoruotsista. Saukkonen ehdotti, että kielipoliittisia malleja voitaisiin hakea ulkomailta. Hän kuvasi edelleen omaa malliaan kirjasta "Erilaisuuksien Suomi", missä ruotsi olisi virallinen kieli Pohjanmaan, Varsinais-Suomen ja Uudenmaan maakunnissa ja siellä sen opetusta vahvistettaisiin. (Nyt Saukkonen nosti esiin kuitenkin pienen myönnytyksen kielivapaudelle näissäkin maakunnissa puhumalla myös kuntakohtaisista ratkaisuista - Jaskan tapaan.) Saukkonen esitti ruotsinkielisille kysymyksen, mitkä ovat ne tärkeimmät kielelliset oikeudet, joista halutaan pitää kiinni. (Sasi painotti vastauksessaan terveyspalveluita, mutta kuvasi samalla, että ihmiset voidaan ohjata palvelujen luo sinne, missä ruotsinkielistä palvelua löytyy.)

Sasi oli sitä mieltä, että ensin on tutkittava, miten ruotsinkieliset palvelut järjestetään, sitten vasta voidaan katsoa, voidaanko purkaa pakkoa. Sasin mielestä on huomattava määrä ammatteja, joissa kaikkien on osattava ruotsia, esimerkiksi poliisit. Sasi ei kannattanut suoraan Saukkosen mallia, mutta sanoi sovittelevasti kuuntelevansa ehdotusta.

Yleisöstä nostettu nuorehko naisääni epäili, ettei nuori pysty tekemään viisasta valintaa ruotsin suhteen vaan sulkee itseltään ovia, joten ruotsin pitäisi olla pakollinen peruskoulussa.

Sasi piti ehdotusta mielenkiintoisena, koska jokaisen suomalaisen pitäisi ymmärtää, että eletään kaksikielisessä maassa. Sasi oli kyllä sitä mieltä, että lukiossa pitäisi olla pakollista ruotsia, samoin yliopistolla. Hän käänsi koko keskustelun siihen, että mitä aikaisemmin ruotsi aloitetaan, sitä paremmin sen oppii. Sitten hän päätyi puhumaan ruotsinkielisten kanaviemme ja Myrskyluodon Maijan käytöstä osana opetusta ja opetusmetodien kehityksestä.

Immonen ihmetteli, miksi vapaaehtoinen ruotsi sulkisi ihmisiltä portteja ja puhui muiden kielten tarpeesta. Saukkonen taas muistutti, että yliopistot ilmaisevat käyttävänsä jo nyt kohtuuttomasti resursseja ruotsin opintoihin. Hän myös sanoi, että puhe ovien avaamisesta ja sulkemisesta on ongelmallinen, koska me tehdään paljon valintoja ja ovet nyt ovat vain enemmän tai vähemmän raollaan erilaisten valintojen suhteen. Saukkonen painotti, ettei hänelle itselleen tämä asia ole tärkeä.

Samuli Voutila pääsi kysymään muiden kielten tarpeesta ja muistutti EK:n näkemyksestä kielivapauden suhteen. Sasi ilmoitti, että nyt on näkyvissä muutos, jossa pohjoismaisuus vahvistuu yrityselämässä. Sasi päätyi sanomaan, ettei kolmannen kielen opiskelu ole enää mikään ongelma, jos on oppinut englantia ja ruotsia. Mitä enemmän kieliä osaa, sitä helpompaa on oppia lisää. EK on Sasin mukaan "miettinyt uudestaan" ja nyt siellä ollaan pakkoruotsin kannalla!!!

Rostila yritti muistuttaa, että kieltenopiskelu on hyvin erilaista eri ihmisille - kaikille se ei ole helppoa. Hän painotti englannin osaamisen merkitystä. Suomen pitäisi hänestä pitää huolta siitä, ettei ruotsin kielen osaamattomuus pohjoismaisessa yritystoiminnassa ja pohjoismaisessa yhteistyössä ole ongelma.

Sasi esitti kysymyksen kielikylvyistä. Kuulemma kaikki tutkimukset osoittavat, että kaksikieliset lapset oppivat muita kieliä helposti - kuten A Stubb.

Rostila vastasi, että vapaaehtoinen kielikylpy on hyvä asia. Mutta kaksikielisyyttä ei pidä ylläpitää sillä tavoin, ettei lainkaan katsota, mistä se raha on pois. Meneekö kaiken edelle se, että jälkikasvu pääsee ruotsinkieliseen kielikylpyyn? Entä onko mahdollisuus muihin kielikylpyihin?

Saukkonen kertoi olleensa suuressa kielipolitiikan ammattilaisten tapaamisessa Genevessä ja siellä kuulemma oltiin yhtä mieltä siitä, että englanti on lingua franca ja englannin sujuva taito (paljon koulutaitoa laajempi) on oleellinen tulevaisuudessa. Lähimaiden ja kauppakumppanien kielien osaaminen on tärkeää. Saukkonen mainitsi venäjän, ruotsin, viron ja saksan. Tosiasiallisesti kielitaito hankitaan koulun ulkopuolella. Kysymys on Saukkosen mukaan myös siitä, mitä yhteiskunta tarjoaa koulutietojen päälle, jotta ihmiset voisivat omaksua sujuvan kielitaidon.

Eräs ruotsinruotsalainen nousi puolustamaan pakkoruotsia - englanniksi. Ruotsissa on 800 000 suomalaista, on kotikielenopetusta jne. Hän puhui ystävien tunnistamisesta, yhteisistä arvoista jne. ja siitä, että suomalaiset ja ruotsalaiset tarvitsevat toisiaan. Hänen toiveensa on, että ruotsi jatkaa pakollisena, koska "me kuulumme yhteen" - Ruotsi ei koskaan miehittänyt Suomea vaan olimme samaa valtiota. Sitten hän luetteli yrityksiä ...

Sitten piti puhua maahanmuuttajien määrän kasvusta, mutta lähetys keskeytyi. Osaa neljä en löytänyt.
Viimeksi muokannut NRR, 16.07.2014 08:52. Yhteensä muokattu 1 kertaa.

Hansa
Viestit: 346
Liittynyt: 21.02.2013 11:57

Re: Suomiareena 15.7.

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja Hansa » 16.07.2014 06:25

"Eräs ruotsinruotsalainen nousi puolustamaan pakkoruotsia - englanniksi. Ruotsissa on 800 000 suomalaista, on kotikielenopetusta jne. Hän puhui ystävien tunnistamisesta, yhteisistä arvoista jne. ja siitä, että suomalaiset ja ruotsalaiset tarvitsevat toisiaan. Hänen toiveensa on, että ruotsi jatkaa pakollisena, koska "me kuulumme yhteen" - Ruotsi ei koskaan miehittänyt Suomea vaan olimme samaa valtiota. Sitten hän luetteli yrityksiä ..."

Voi mitä ylimielistä typeryyttä ruotsinruotsalaisen suusta!
Hänen mieleensä ei tietenkään ole tullut vaatia Ruotsissa, että heille tulisi kaikille pakollinen suomen opiskelu, koska "me kuulumme yhteen" ja heidän pitäisi myös "tunnistaa ystävät ja yhteiset arvot" ja historiansa ja veljeskansansa.
Röyhkeää, että vaatii suomenkielisiltä sellaista mitä ei kehtaa itseltään vaatia.

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Suomiareena 15.7.

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 16.07.2014 11:00

Hansa kirjoitti:"Eräs ruotsinruotsalainen nousi puolustamaan pakkoruotsia - englanniksi. Ruotsissa on 800 000 suomalaista, on kotikielenopetusta jne. Hän puhui ystävien tunnistamisesta, yhteisistä arvoista jne. ja siitä, että suomalaiset ja ruotsalaiset tarvitsevat toisiaan. Hänen toiveensa on, että ruotsi jatkaa pakollisena, koska "me kuulumme yhteen" - Ruotsi ei koskaan miehittänyt Suomea vaan olimme samaa valtiota. Sitten hän luetteli yrityksiä ..."

Voi mitä ylimielistä typeryyttä ruotsinruotsalaisen suusta!
Hänen mieleensä ei tietenkään ole tullut vaatia Ruotsissa, että heille tulisi kaikille pakollinen suomen opiskelu, koska "me kuulumme yhteen" ja heidän pitäisi myös "tunnistaa ystävät ja yhteiset arvot" ja historiansa ja veljeskansansa.
Röyhkeää, että vaatii suomenkielisiltä sellaista mitä ei kehtaa itseltään vaatia.
Totta kai me kuulumme yhteen! Koko maailma kuuluu globalisaatiossa yhteen ja lingua franca meidät yhdistää!
Pohjoismainen nurkkapatriotismi ei ole maailmalla mikään autuaaksitekevä ominaisuus!

Kiitos NRR referaatista, en jaksanut katsella linkkejä..

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Suomiareena 15.7.

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2014 11:45

JV Lehtonen kirjoitti:Pakkoruotsi vai hyötyruotsi? – keskustelua kielipolitiikasta

Paikka: Kauppakeskus Bepop, Pori

Aika 15.7.2014 klo 12.15-13.30

--- Minkälaista kielipolitiikkaa maahanmuuttajien suhteen tulee harjoittaa?
Tätä keskustelua odotin, mutta sitä ei näy missään. Kysymys ehdittiin esittää ja sitten kolmas osa lähetyksestä loppui eikä neljättä näy.

Onko joku löytänyt keskustelun lopun tai tietääkö muuten, mitä tässä osiossa puhuttiin?

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Suomiareena 15.7.

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 16.07.2014 12:07

NRR kirjoitti:
JV Lehtonen kirjoitti:Pakkoruotsi vai hyötyruotsi? – keskustelua kielipolitiikasta

Paikka: Kauppakeskus Bepop, Pori

Aika 15.7.2014 klo 12.15-13.30

--- Minkälaista kielipolitiikkaa maahanmuuttajien suhteen tulee harjoittaa?
Tätä keskustelua odotin, mutta sitä ei näy missään. Kysymys ehdittiin esittää ja sitten kolmas osa lähetyksestä loppui eikä neljättä näy.

Onko joku löytänyt keskustelun lopun tai tietääkö muuten, mitä tässä osiossa puhuttiin?
SuomiAreenan osalta en osaa sanoa, mutta yleinen linjahan on se, että
maahanmuuttaja opettelee JOKO suomen TAI ruotsin.

Maahanmuuttajan siis oletetaan integroituvan Suomeen osaamalla JOKO suomen TAI ruotsin.

Juuri tähän sanavalintaan tulisi kiinnittää huomiota!

Suomalainenhan joutuu kansalaiskelpoisuuden saavuttaakseen opiskelemaan SEKÄ suomen ETTÄ ruotsin.
Tätä kummallisuutta ei ole oikeastaan missään huomioitu, joten nostan sen taas esiin.

Ruotsin kielellä maahanmuuttaja integroituu Suomeen vain ruotsalaisilla (yli 50 % ruotsinkielisiä) alueilla,
ja hänen kohtalonaan on jäädä tuolle alueelle tai muuttaa Ruotsiin, ellei hän opiskele
kunnan pääkielen lisäksi myös maan pääkieltä.

Suomeksi integroitumisen taas estää usein resurssipula, kun suomen kurssille ei mahdu
liian pienen kurssitarjonnan takia!
Resurssithan ovat suomenkielisten pakollisessa ruotsinopetuksessa!

Näitä kysymyksiä ei tunnuta Suomessa osattavan katsella kokonaisuutena,
joten siinäkin mielessä Suomen Perustan tilaisuus oli tervetullut!

Resurssit menevät hukkaan pakkoruotsin opettamisessa, vaikka ne voisi käyttää tehokkaammin
maahanmuuttajien suomen kielen opetuksessa!

Aikuisten maahanmuuttajien suomen opetus tosin taitaa tulla eri momentilta kuin opetusministeriön.
Siksi resurssien väärinkohdentamista on vaikea koneiston sisältä huomata.

Vastaa Viestiin