SUOMALAISUUS KÄSITETÄÄN VALTIOLLISESTI.

Täällä voi käsitellä kielipolitiikan historiaa ja taustoja tapahtumille.
Viesti
Julkaisija
Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

Re: SUOMALAISUUS KÄSITETÄÄN VALTIOLLISESTI.

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 13.07.2009 16:57

"Ruotsinkieliset erottavat valtiollisuuden ja kielellisyyden käyttämällä sanoja finsk ja finländsk, finne ja finländare. Edellinen tarkoittaa suomenkielistä ja jälkimmäinen ruotsinkielisiä ja muita. --- Suomeksi sanoisimme suomalainen ja suomenmaalainen, tai suomenkielinen ja Suomessa asuva tai muuta vastaavaa."

Tosiaan.

Ymmärrän, että valtioiden historia on aina monikansallista, monikielistä, monikulttuurista - ja silti aivan erityisesti on olemassa suomenkielisten elämää, kulttuuria, historiaa.

"Hallitseva suomenkielisiä varten tarkoitettu doktriini lähteekin valtiosta. Kaikki suomessa ollut ja oleva tai suomeen liittyvä on suomalaista, yhtä hyvin ruotsalaiseen/ ruotsinkieliseen kirjallisuuteen (svensk litteratur) kuuluva Runebergin runous kuin Kjell Westön romaanit, ihan samalla tavalla kuin vaikkapa Eino Leinon ja Aleksis Kiven teokset."

Tämänkin vuoksi suomenruotsalaiset ovat aina verisesti loukkaantuneita, kun lähdetään etsimään suomenkielisen kulttuurin ja historian vaiheita.

"Suomenkielinen kouluopetus ja media käyttää sanoja 'suomalainen' tai 'kotimainen', kielestä riippumatta. Tämänkin johdosta on kovin työlästä saada todellista tietoa monista merkittävistä asioista."

Aivan.

Tätä olen nyt harmitellut ja ihmetellut.

Mikä tahansa vähemmistö on oikeutettu tutkimaan juuriaan, sen sijaan meillä enemmistö ei ole? Eikä kyseessä ole kielto vaan konsensus.

Esimerkiksi naistutkimus on ongelmattomampaa. Vaikka naisten kulttuuri on jätetty historian ulkopuolelle, historiaan päätyneiden henkilöiden sukupuolta ei voi häivyttää. Sen sijaan suomenkielisyyden historia voidaan häivyttää.

Onko mitään vastaavaa muualla maailmassa?

"Kansalaiset haluavat usein samastua omaan kielelliseen yhteisöönsä ja saada todellista tietoa oman kansansa rakentumisesta, mutta se näyttää olevan valtiovallan pitkän linjan vastaista."

Olen itse yrittänyt puhua suomenkielisestä kulttuurista, suomenkielisten historiasta jne. Siitä huolimatta nousee ärtymyksen ja loukkaantumisen tunteita.

Sanat häivyttämällä on häivytetty myös oikeus puhua näistä asioista?

Voimmeko vielä palauttaa sanat, joilla puhua suomalaisuudesta - siitä suomenkielisestä?

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: SUOMALAISUUS KÄSITETÄÄN VALTIOLLISESTI.

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 13.07.2009 20:01

Tapsa:
" Paradoksi: Mikä yksi ja ainut kieli on tämän valtakunnan kaikissa osissa virallisen kielen asemassa? - Ei ole se kieli jota 92 % puhuu äidinkielenään. Peruskoulun säädöksissä puhutaan "kotimaisista" ja vieraista kielistä. Siinä heitetään viemäriin kielitiede, kasvatustiede ja historiatiede. Siis opetusministeriön johdolla. "Toista kotimaista" pitää kaikkien opetella ihan alkeista lähtien, vaikka muka olemme "kahden kielen kansakunta" kuten kielilakikomitean puheenjohtaja Hallberg v. 2003 paasasi. Mutta tässä se asian uskonnonkaltaisuus juuri näkyykin.
Kun maamme väkiluku kaksinkertaistui 1900-luvulla, 2,6 miljoonasta 5,2 miljoonaan, niin ruotsinkielisten osuus puolittui runsaasta 10 prosentista sunsaaseen 5 prosenttiin .
(Pekka Kalevi Hämäläinen on kirjoittanut myös teoksen "Kielitaistelu Suomessa 1917-39)."

Paradoksi ja uskonnonkaltaisuus näkyy siinä, että suomalaisuuteen yritetään väkisin, pakolla, ympätä vierasta elementti - ruotsalaisuutta/ruotsinkielisyyttä - joka ei siihen kuulu.

Eero Nevalainen
Viestit: 1388
Liittynyt: 17.11.2008 23:14
Paikkakunta: Nurmijärvi
Viesti:

Re: SUOMALAISUUS KÄSITETÄÄN VALTIOLLISESTI.

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Eero Nevalainen » 14.07.2009 00:06

Sees kirjoitti: Sanat häivyttämällä on häivytetty myös oikeus puhua näistä asioista?

Voimmeko vielä palauttaa sanat, joilla puhua suomalaisuudesta - siitä suomenkielisestä?
TK kirjoitti:suomalaisuuteen yritetään väkisin, pakolla, ympätä vierasta elementti - ruotsalaisuutta/ruotsinkielisyyttä - joka ei siihen kuulu.
Näinhän se on... tässä tullaan oleelliseen kieli- ja käsitepeliin jota surut ovat taitavia pelaamaan. Suomenruotsalaisuus on käsitteellisesti oikeutettu, koska sillä voidaan identifioida heidän omanlaisensa, erityinen vähemmistökulttuuri, joka kaipaa suojelua jne.

Toisaalta tästä kai sitten ainakin minun logiikkani mukaan seuraa, että on olemassa myös se ulkopuolinen ryhmä, joka ei kuulu suomenruotsalaisiin. Tässä kohtaa sitten tehdäänkin kattokäsitteellä näppärä silmänkääntötemppu -- koska suomenruotsalaisuuskin on suomalaisuutta, sellaista suomalaisuutta johon suomenruotsalaisuus ei kuulu, ei ole olemassa. Tällä tavalla siis vähemmistöryhmä saadaan yleistettyä käsitteellisesti koko kansaan. Tämäntyylisellä päättelyvirheellä saattaa olla joku fiksu nimikin, en ole ihan varma vaan mikä se olisi...

Vastaava vinksahtanut syllogismi menisi näin:

Sokrates on ihminen.
Sokrates on ateenalainen.

Siis kaikki ihmiset ovat ateenalaisia. Ethän voi sanoa, että ateenalaiset eivät ole ihmisiä?? Julma, paha ihminen!!
:shock:

Jos tälle argumentoinnille yrittää sanoa vastaan, löydätkin itsesi yhtäkkiä jos jonkinlaisten vähemmistösortaja-natsisyytösten vastaanottajan asemasta. Koska käsite "suomalainen" on tällä tavalla varattu automaattisesti pitämään sisällään ideologinen kaksikielisyys mutkan kautta, ei-suomenruotsalaisesta suomalaisuudesta ei voi edes puhua, eikä sitä voi puolustaa TK:n tyyliin koska välittömästi tullaan sanomaan että "mutta kun suomenruotsalaisetkin ovat suomalaisia, kyllä se kuuluu suomalaisuuteen"...

Tuohon kai voi vain huomauttaa, että suomalaisuuskin koostuu yksilöistä eikä ole yksilöitä määrittävä käsite...

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 14.07.2009 10:48

EN, kiteytit asian tosi hyvin, kiitos.

Näen, että suomalaisuus on sanana siirtynyt tarkoittamaan samaa kuin suomenmaalaisuus, siitä on siis tullut valtiollinen käsite.

Luulen, että ensimmäiseksi voimme vain keskittyä tähän kielivapaus-teemaan ja pitää huolta siitä, että kielivapautta voi puoltaa tänään, vaikka olisi aiemmin kannattanut pan-skandinaaviskaa leikkikoulusta alkaen kaikille pohjoismaalaisille. Valtiollisesti kaikkien pohjoismaiden tilanne on muuttunut niin ratkaisevasti.

Väistämättä tuomme ohessa esiin erilaisten ryhmien historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta. Haluan uskoa, että nyt meillä on taitoa tuoda esiin myös suomenkielistä suomalaisuutta. .

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 14.07.2009 11:46

Kielivapaus-teemakaan ei liiku tyhjiössä, vaan sen ympärillä on paljon asioita ja käsitteitä, joita ei ole mitään syytä sulkea keskustelun ulkopuolelle. Vaikka joidenkin edun mukaista keskustelun tiukka rajaaminen tietysti voisikin olla.

Jos suomalaisuus halutaan nähdä valtiollisena käsitteenä, niin silloin se käsittää kaikki pitkälti toistasataa erilaista kielivähemmistöä, joita Suomessa tällä hetkellä on. Ruotsinkieliset ovat toistaiseksi suurin kielivähemmistö, vaikkakin suomenkieliseen enemmistöön nähden marginaalisen pieni ryhmä.

Meidän olisikin pelkän suomen kielen ja ruotsin kielen vastaan vastaanasettelun sijasta tarkasteltava koko kielien kirjoa Suomessa. Tällöin suomen kieli maan pääkielenä asettuu oikeaan asemaansa tärkeimpänä kielenä Suomessa. Kielenä, jota kaikkien maan yhteinäisyyden vuoksi olisi hyvä osata.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 14.07.2009 13:57

TK:
"Jos suomalaisuus halutaan nähdä valtiollisena käsitteenä ---"

Nähdäkseni kyse ei ole halusta vaan siitä, että "suomalaisuus" sanana käytännössä tarkoittaa suomenmaalaisuutta, siis Suomi nimiseen valtioon liittyvää.

Olisi tosi hyvä, jos meillä olisi suomenkieliselle suomalaisuudelle jokin nimi - vaikkapa suomensuomalaisuus ;)

Minusta olisi tarpeen, että olisi korrektia esimerkiksi historiankirjoituksessa mainita suomensuomalaisuus ja suomenruotsalaisuus eikä häivyttää kielten osallisuutta kaikin tavoin.

TK:
"Kielivapaus-teemakaan ei liiku tyhjiössä, vaan sen ympärillä on paljon asioita ja käsitteitä, joita ei ole mitään syytä sulkea keskustelun ulkopuolelle. Vaikka joidenkin edun mukaista keskustelun tiukka rajaaminen tietysti voisikin olla."

Tuskin kukaan haluaa kieltää vapaata keskustelua.

TK:
"Meidän olisikin pelkän suomen kielen ja ruotsin kielen vastaan vastaanasettelun sijasta tarkasteltava koko kielien kirjoa Suomessa.---"

Vastakkainasettelujen aika on tosiaan ohi - ihan kuten pakkokieltenkin :)

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 14.07.2009 18:33

Pakkoruotsin aika on ollut ohi jo ajat sitten, nyt se viimeistään pitäisi virallisesti saada lakkautetuksia.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 16.07.2009 13:27

Suomalaisuus voidaan nähdä myös valtiollisena käsitteenä.

Sen sijaan sana "suomenmaalaisuus" on suomen kielelle vieras ilmaisu. Se ei oikeastaan tarkoita mitään. Tai ainakin sen merkitys jää epäselväksi.

Samoin sana "suomensuomalaisuus" on turha, kömpelö ja jopa loukkaava ilmaisu suomenkielisistä suomalaisista, jotka asuvat omassa maassaan, Suomessa.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 16.07.2009 15:05

TK: "--- sana "suomenmaalaisuus" on suomen kielelle vieras ilmaisu --- sana "suomensuomalaisuus" on turha, kömpelö ja jopa loukkaava ilmaisu suomenkielisistä suomalaisista ---[/quote]

Totta.

Entä käsite "suomenkielinen kulttuuri"? Puhutaanhan nykyisin "englanninkielisetä kulttuurista" ja "ranskankielisestä kulttuurista" ne kun ovat laajentuneet niin paljon yhden valtakunnan rajojen ulkopuolelle.

Voisinko sanoa olevani kiinnostunut suomenkielisen kulttuurin juurista viimeisen viidentuhannen vuoden ajalta? Kattaisiko tämä itämerensuomalaisen kantakielen synnyn, kielen siirtymisen nykyisen Suomen alueelle ja kalevalaisen runouden kuvaaman aikakauden ja myöhemmät ajat, joilta on jo kirjallisia lähteitä?

Voisinko sanoa kaipaavani suomenkielisen kulttuurin edustajia lapseni historiankirjan sivuille myös aikaan ennen 1800-lukua?

Mikä olisi se kaikkien osapuolten kannalta korrekti ilmaisu, jolla saisimme suurelle yleisölle tarkoitettuihin historiakuvauksiin myös viittaukset siitä, millä kielellä tapahtumiin osalliset kommunikoivat, millä kielellä kirjeet ja päiväkirjat on kirjoitettu jne.

Suomenkielisiä hahmoja ei ole nostettu Suomen historiasta kuin muutama. Useimpien vaikuttajahahmojen kohdalla ei ole ollut mahdollista mainita, että he ovat ruotsinkielisiä, koska suomalaisuus on yhteinen nimittäjä kielestä riippumatta. Kieliero on häivytetty historiasta täysin. Sukupuolieroa, varallisuuseroa tai koulutuseroa ei voida häivyttää - ne näkyvät historiallisissa dokumenteissa hyvin. Mutta kieli voidaan häivyttää ja se häivytetään.

Näyttää siltä, että pelätään suomenkielisen kulttuurin painottamisen ruokkivan jonkinaista rasismia. Minusta taas yritys estää puhumasta suomenkielisestä kulttuurista ja sen näkymättömyydestä historiassa on omiaan herättämään aiheellisia epäluuloja ja luo häpeilevän ilmapiirin. Vaikea uskoa, että minua katselisi peilistä jonkin epäsosiaalisen ääriaineksen edustaja.

Kaipaan siis sanoja, joilla voisi puhua kielikysymyksistä ketään loukkaamatta, mitään lietsomatta mutta ilman kaarteluja.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 25.10.2009 21:41

Suomalaisuus tarkoittaa (minun mielestäni) suomenkielisyyttä.

Suomalaisuudesta, niin kuin kaikista kansallisuuksista, voidaan kirjoittaa millä tahansa kielellä. Suomessa on jo nyt paljon ihmisiä, jotka eivät juurikaan osaa suomea, mutta he mieltävät itsensä suomalaisiksi. He voivat kirjoittaa Suomesta ja suomalaisuudesta omilla äidinkielillään.

Ruotsinkieliset ovat yksi kielivähemmistö muiden kielivähemmistöjen joukossa. Jos ruotsinkieliset suostuisivat realistisesti näkemään itsensä kielivähemmistönä, mitä he todellisuudessa ovat, niin monet määritelmäongelmat poistuisivat itsestään.

Suomen kansalaiset voivat olla samaan aikaan jonkin kielivähemmistön edustajia ja osa suomenkielistä Suomea. Suomenkielinen Suomi on yhteisö, johon automaattisesti kuulutaan, jos Suomessa eletään.

Sees
Viestit: 2029
Liittynyt: 10.06.2009 05:43

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Sees » 26.10.2009 07:16

TK. "Suomalaisuus tarkoittaa (minun mielestäni) suomenkielisyyttä."

Tämä olisi ainoa reilu tapa.

Jos kerran muissa kielissä erotetaan suomenkielinen suomalaisuus ja Suomen valtioon liittyvä suomalaisuus, meidänkin olisi niin tehtävä.

Itse olen tottunut nyt puhumaan ja kirjoittamaan "suomenkielisestä suomalaisuudesta", koska muuten viestieni vastaanottaja ei ymmärrä, mitä tarkoitan.

Sanaa suomalaisuus on tosi vaikea enää valloittaa takaisin.

TK
Viestit: 2513
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 26.10.2009 10:02

Sees yrittää nyt vähän vääristää sanomisiani, tai vaan ymmärtää ne väärin.

Kun sanoin, että suomalaisuus tarkoittaa (minun mielestäni) suomenkielisyyttä, niin se tarkoittaa silloin, että aina kun käytetään käsitettä suomalaisuus, niin se sisältää jo itsessään suomenkielisyyden, sitä ei tarvitse erikseen mainita.

Suomalaisuus tarkoittaa, sekä valtiollisena käsitteenä että kansallisena käsitteenä, suomenkielisen kansan yhteisöä, joka sulkee sisälleen myös erilaiset kielivähemmistöt.

Tässä lähennytään pitkälti valtiollisuuden näkemistä kielellisestä perspektiivistä. Todellisuudessahan Suomi on suomenkielinen maa, jossa on useita erilaisia kielivähemmistöjä.

Vastaa Viestiin