vapaakielivalinta.fi
http://vapaakielivalinta.fi/forum/

Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen
http://vapaakielivalinta.fi/forum/viewtopic.php?f=5&t=2866
Sivu 1/1

Kirjoittaja:  NRR [ 08.03.2017 11:29 ]
Viestin otsikko:  Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

löytyy siis vuonna 2017 maaliskuisen hesarin nettimielipidepalstalta:

Lainaa:
Toimittaja Marjukka Liiten kirjoitti Helsingin Sanomissa (19.2.), että kielitaito kaipaa uutta loikkaa. Olemme samaa mieltä. Suomen kielipolitiikan perusrakenne luotiin lähes 50 vuotta sitten peruskoulujärjestelmään siirryttäessä.

Useimmat suomenkieliset oppilaat alkoivat opiskella äidinkielen jälkeen ensin englantia ja myöhemmin ruotsia. Neljäs kieli oli mahdollista aloittaa peruskoulussa tai lukiossa, mutta neljännen kielen opinnot jäävät herkästi kesken.

Suomen kielitaitovaranto alkaa kuitenkin monipuolistua vasta opiskelijan neljännestä kielestä lähtien. Toivomme lukijan pohtivan, miten moni hänen lähipiirissään on saavuttanut neljännessä kielessään niin hyvän kielitaidon, että sillä voi oikeasti tehdä vaativaa työtä.

Kielitaitovarannon monipuolistuminen jo kolmannesta kielestä lähtien on Suomen ja suomalaisten etu. Nyt olemme lukinneet kielitaitovarannon kahteen vähän puhuttuun kieleen ja yhteen maailmankieleen. Pohjoismaiden ulkopuolella suomella ja ruotsilla on vähän käyttöä. Suomen kielitaitovarannon korjaaminen edellyttää ruotsin kielen pakollisuudesta luopumista.

Tiedämme hyvin, että tämän mielipiteen esittäjät leimataan sivistymättömiksi moukiksi. Otamme riskin. Ruotsin kieli, pohjoismaiset arvot ja pohjoismainen yhteistyö ovat arvokkaita asioita Suomelle. Tästä ei kuitenkaan seuraa, että kaikkien suomalaisten pitäisi opiskella ruotsia pakollisena kielenä.

Kansainvälisen yhteistyön edellyttämät kielitaitotarpeet ovat muuttuneet 50 vuodessa radikaalisti. Myös tietämys kielenoppimisesta on mullistunut. Nyt tiedämme, että kielen opiskelu kannattaa aloittaa varhain.

Suomessa tarvitaan myös saksan, venäjän, ranskan ja espanjan osaajia. Osa väestöstä voisi hankkia kohtuullisen kielitaidon kiinassa, japanissa tai arabiassa. Jokaista suomenkielistä ei tule enää pakottaa lähes identtiseen kielitaitoprofiiliin.

Anna-Kaisa Mustaparta

Liisa Jääskeläinen

opetusneuvoksia, eläkkeellä, Helsinki

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005116136.html

Tätä olen odottanut kymmenen vuotta!

Tämän jälkeen ei enää voida sanoa, että alan asiantuntijat kannattava pakkoruotsia ja ettei se ole poissa mistään!

Nämä ovat alan kovimmat leidit - se että heidän oli jäätävä eläkkeelle voidakseen sanoa tämän ääneen, kertoo jotain painostuksen kovuudesta.

Huomioidaan tämä nyt ja nostetaan esiin mahdollisimman monilla foorumeilla. Tämä pitäisi lähettää linkkinä jokaiselle kansanedustajalle, ministerille ja puoluejohtajalle laidasta laitaan!!!

Kirjoittaja:  NRR [ 06.04.2017 11:34 ]
Viestin otsikko:  Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

Toivon, että tätä kirjoitusta jaetaan ja tähän viitataan mahdollisimman paljon.

Tämä on äärimmäisen tärkeä asiantuntijalausunto!

Kirjoitus on julkaistu maaliskuun alussa 7.3.2017 hesarin mielipidepalstalla:

Kielitaitotarpeet ovat muuttuneet radikaalisti – ruotsin kielen pakollisuudesta pitää luopua

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005116136.html

Kirjoittaja:  NRR [ 19.05.2017 17:50 ]
Viestin otsikko:  Re: Merkittävin lausunto kymmeneen vuoteen

Opetusneuvokset eivät palanneet hiljaisuuteen!
http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005214629.html

Olisivatko leidit päättäneet lähteä vetämään työtä kielivapauden puolesta?

Lisäys: aivan hiljaista mediassa tämänkin ulostulon jälkeen. Ilokseni huomasin, että juttu oli kuitenkin linkattu Helsingin seudun opettajien omalle netti/fb-sivulle. Ainoa kommentti muistutti, että "kulttuuri ja historia". Kauanko vaikeneminen kestää? Koska folktinget-verkosto hyökkää?

Sivu 1/1 Kaikki ajat ovat UTC + 2 tuntia [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/