Rostilan blogissa kansalaisaloitteen etenemisestä

Tähän foorumiin voi liittää lehtien kielipoliittisia kirjoituksia.
Viesti
Julkaisija

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Rostilan blogissa kansalaisaloitteen etenemisestä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 26.07.2013 10:03

Blogin kommenttiosiossa sivutaan akateemisen pakkoruotsin ydinkysymystä. Nimittäin vaikka ruotsinkielisistä moni antaisikin peruskoulun pakkoruotsin olla, he pitävät lukioiden pakkoruotsia ehdottoman tarpeellisena. Tässä yksi tapa ilmaista asia:

“Yliopiston käyneiden ja eritotenkin juristien tulisi kuitenkin osata ainakin tyydyttävästi ruotsia, jotta palvelut ja kanssakäyminen muiden Pohjoismaiden edustajien kanssa sujuisi jouhevasti. Juristien muuten siksikin, että Suomen oikeusjärjestys on pitkälti Ruotsin vallan perua. Sitä on muuten hyvä osata lukea ja tulkita alkukielellä.”

Tässä vastaus nimenomaan juridiikan ruotsipakkoon:

"Erinomaista argumentointia paitsi, että ei pidä paikkaansa. (Kirjoitan kommenttini liikejuristina, helsinkiläisenä asianajana.) Suomalaisen juristin ei tarvitse osata ruotsia. Juristien pohjoismaisen kanssakäymisen kieli on englanti. Suomen lainsäädäntö perustuu pitkälle saksalaiseen lainsäädäntöön, alunperin roomalaiseen oikeudenkäyttöön. Ruotsin vallan perintönä tulleet erilaiset kaaret: maakaari, kauppakaari, oikeudenkäymiskaari yms, on aikaa sitten korvattu modernimmalla suomalaisella lainsäädännöllä. Suomen liityttyä EU:n merkittävin osa suomalaisesta lainsäädännöstä on perustunut/perustuu EU -direktiiveihin ja -asetuksiin. EU-direktiivien ja – asetusten kieli on englanti. Ajatus ruotsista “suomalaisen lainsäädännön alkukielenä” on lähinnä hassu."

Lukioruotsista käydään vielä suurin vääntö. Muistetaan, että Ahtisaaripaperiin on saneltu kolmen pakollisen kielikokeen malli (josta luovuttiin yo-kokeiden liiallisen kielipainotuksen vuoksi, opintojen pitenemisen vuoksi, matemaattisluonnontieteellisen osaamisen vaarantumisen vuoksi ja siksi, ettei ammattikoulun kautta kirjoituksiin tulevilla ole mahdollisuutta moiseen kielipainotukseen missään nimessä).

Vastaa Viestiin