Opiskelijan oikeusturvan kannalta olisi tärkeää luoda rekisteri, jossa luetellaan vittumaiset ruotsinopettajat, jotka toimivat RKP:n politrukkeina ja kiusaavat opiskelijoita.
Tässä olisi Vapaa kielivalinta -yhdistykselle ihan konkreettista tehtävää:
Perustaa kieliasiahenkilön virka, joka ylläpitää kyseistä rekisteriä.
Joissakin korkeakouluissa opiskelijoita armahdetaan helpommin kuin toisissa.. erityisen tiukat oppilaitokset pitää saada julkisuuteen, jotta opiskelija voi valita panostaako opinnoissaan poliittiseen ruotsiin vai substanssiosaamiseen.
Oikeusministeriö valvoo korkeakouluja kielivaatimusten täyttämisessä.
Ja sehän on RKP-läisten komennossa ja täynnä RKP-läisiä.
Esim yllättävösti Itä-Suomen yliopisto näyttää olevan erityisen tiukkapipoinen!
https://yle.fi/a/3-10118284
Ruotsin kielen lehtori uskoo, että ruotsin opetus säilyy korkeakouluissa.
– Suomi on kaksikielinen maa ja ruotsin kieli on osa korkeakoulututkinnon suorittaneen yleissivistystä, Päivi Kammonen tiivistää.
Tarjoamme kertauskursseja, mutta ne eivät riitä korvaamaan lukion oppimäärää. Tenteissä voidaan antaa tehtävänantoja etukäteen ja tärppejä suulliseen kokeeseen, jotta opiskelija voi valmistautua tenttitilanteiseen mahdollisimman hyvin, Päivi Kammonen kertoo.
Hänen mukaansa osa opiskelijoista on edelleen motivoituneita, mutta kasvava joukko ei ole kiinnostunut kirimään kiinni saavuttamatta jäänyttä kielitaitoa.
– Monille tulee yllätyksenä, millaista ruotsin taitoa yliopistossa vaaditaan. Tuntuu, että lukiolaisille ei ole riittävästi painotettu sitä, että korkeakoulussa ruotsin kielestä ei pääse eroon, ja että vaatimustaso korkeakoulun ruotsissa on kohtalaisen kova, Kammonen sanoo.
Itä-Suomen yliopiston ruotsin kielen opettajien tekemät havainnot laskeneesta tasosta vahvistetaan myös muualta.
–Ruotsin opettajat kautta maan ovat puhuneet samaa, sanoo ruotsin kielen vastuuopettaja Hanna-Leena Ainonen Oulun yliopistosta.