Kolme keinoa tasokkaampaa kansalaiskeskusteluun

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Kolme keinoa tasokkaampaa kansalaiskeskusteluun

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 13.07.2017 12:02

Some-keskusteluihin tarvitaan tavallisia suomalaisia

Päättäjien on näytettävä esimerkkiä.

Väittelytaitoja pitää kehittää.

[quoteVäittelytaito ei tarkoita sujuvaa sanailua ja kekseliäitä heittoja, vaan tavoitteena on kehittää kykyä perustella omia näkemyksiä, kuunnella kriittisesti toisen näkemyksiä, ymmärtää ne ja pyrkiä sitten kehittämään niin vahvoja perusteluja, että toisen väitteet kumoutuvat. Väitteet perusteluineen kiistelevät, eivät henkilöt.

Jos suomalaiset eivät osaa väitellä kasvotusten, on turhaa odottaa, että osaaminen jotenkin yllättäen pulpahtaisi esiin somessa. Siksi väittelytaitoja pitäisi opettaa nykyistä enemmän ja laajemmin. Olisi hyvä kehittää väittelytaidon opetusta, sillä se kehittää kuuntelemista, argumentointia, kriittistä ajattelua ja erilaisten näkemysten hyväksymistä. Näitä kaikkea tarvitaan erittäin paljon myös somekeskusteluissa.

On tärkeää, että mahdollisimman moni osallistuu myös sosiaalisessa mediassa julkiseen keskusteluun. Toivottavasti kukaan ei pääse sanomaan, että suomalaiset vaikenevat kahdella tavalla – kasvotusten ja sosiaalisessa mediassa.][/quote]

Kielipoliittisessa keskustelussa eliitti yrittää vaientaa kansan, koska eliitissä on suhteellisesti suurempi osuus ruotsinkielisiä kuin koko kansassa.
Juuri sen takia kielikokeilua vastustaa yhteiskunnan ylin kerros, joka holhoaa tavallisia kansalaisia, jotta kansa ei itse uskaltaisi tehdä ratkaisuja, jotka heikentävät ruotsin kielen ylidimensioitua asemaa.
Siksi jopa Sanoma Oyn vauva- lehteä on alettu sensuroida...

https://isotalus.fi/2017/06/20/kolme-ke ... messa/amp/

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kolme keinoa tasokkaampaa kansalaiskeskusteluun

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 15.07.2017 15:26

Jatkan tästä, kun olen taas näppiksen ääressä. Tällä puhelimella on niin työlästä somettaa :)

Eräässä keskustelussa oli hyvä kommentti: "Keskiluokkaan kuulutaan olemalla väittämättä vastaan, jättämällä kritisoimatta tiettyjä keskeisiä käsityksiä ja ennakkoluuloja." Sama pätee minusta ns. eliittiin.

Vahvimmin tämä pätee minusta moniin yhteiskunnan ja ajattelun uusintamisen kannalta keskeisiin ammatteihin kuten opettajat, toimittajat, virkamiehet... Siis meillä Suomessa juuri nyt.

Tämä on paljon pakkoruotsia laajempi kuvio, vaikka pakkoruotsi on tässä oiva ajattelun rappion mittari.

TMK
Viestit: 609
Liittynyt: 01.11.2013 03:43

Re: Kolme keinoa tasokkaampaa kansalaiskeskusteluun

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja TMK » 15.07.2017 16:35

Ajatuspaja kirjoitti:Some-keskusteluihin tarvitaan tavallisia suomalaisia

Päättäjien on näytettävä esimerkkiä.

Väittelytaitoja pitää kehittää.
Väittelytaito ei tarkoita sujuvaa sanailua ja kekseliäitä heittoja, vaan tavoitteena on kehittää kykyä perustella omia näkemyksiä, kuunnella kriittisesti toisen näkemyksiä, ymmärtää ne ja pyrkiä sitten kehittämään niin vahvoja perusteluja, että toisen väitteet kumoutuvat. Väitteet perusteluineen kiistelevät, eivät henkilöt.
Kielipoliittisessa keskustelussa eliitti yrittää vaientaa kansan, koska eliitissä on suhteellisesti suurempi osuus ruotsinkielisiä kuin koko kansassa.

https://isotalus.fi/2017/06/20/kolme-ke ... messa/amp/
Sikäli ironista, että ellen nyt väärin muista, niin Johanna Korhonen, jonka kirjasta Isotalus tuossa puhuu, kuuluu näihin henkilöihin, joiden kanssa en näe mitään syytä alkaa väitellä yhtään mistään, koska hän on aina oikeassa ja minä väärässä, ja muistelen näihin aiheisiin kuuluvan myös pakkoruotsin. Hän on mm. toimittanut kirjan Rakas hurri! 20 näkökulmaa kaksikielisyyteen... Että hän kyllä tietää, miten suomalaiset saadaan hiljenemään. Voin tosin olla väärässä, mutta tällaisen kuvan olen hänestä saanut, että hänen kanssaan kiistelevät juuri henkilöt, perusteluilla ei ole merkitystä.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kolme keinoa tasokkaampaa kansalaiskeskusteluun

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2017 08:42

Jos journalistit haluaisivat, juuri he olisivat avainasemassa pohdintaa painottavan keskustelukulttuurin luomisessa. He ovat kuitenkin olleet oleellinen osa ajattelun puuttumisen ongelmaa, eivät ratkaisua.

Vääristely numero yksi pakkoruotsikeskustelussa syntyi folktingetverkostossa noin 2011 eli pakkoruotsista vapautumisen noustessa keskeiseksi vaaliteemaksi. Väite kuuluu: "Kun ylioppilaskirjoituksissa ei ole vuoden 2005 jälkeen tarvinnut kirjoittaa ruotsia niin muiden kielten kirjoittaminen ei ole lisääntynyt."

Tätä on korjattu kommenteissa ja eduskuntapuheissa siitä asti:
- Uudistuksen tavoite olikin vähentää yo-kokeen kielipainotusta.
- Ruotsi jäi pakolliseksi, tilaa muille kielille ei tehty. Päinvastoin, ainereaali vei kielten kirjoittajia ja myös lukijoita, koska mahdollisuuksia ja vaatimuksia reaaliaineissa tuli lisää ja ne saattoi käyttää vahvistamaan asemia kilpailussa jatkopaikasta.

Kertaan vielä: Ruotsin ja muiden aineiden valinnaisuutta yo-kokeissa ei siis tehty, jotta olisi pedattu tilaa lisäkielten kirjoittamiselle. Perusteet olivat
- yo-tutkinto jo turhan kielipainotteinen
- haluttiin vähentää reppuja ja lyhentää lukion suoritusaikaa
- matemaattiselle osaamiselle haluttiin tehdä tilaa
- haluttiin varmistaa, että ammatillista väylää kirjoituksiin tulevat voivat kirjoittaa ylioppilaaksi omin painotuksin.

Nyt kuitenkin kutakuinkin kaikki kielivapauskokeilusta lausuntoja antaneet tahot toistelevat folktingetverkoston vääristelyä. Se on muuntunut muotoon, että suomalaiseen kieltenopetukseen ei valinnaisuus sovi!

Miksi tämän kokoluokan valhe jatkaa? Miksi mediat toistelevat sitä? Miksi virkamiehet toistelevat sitä? Miksi jopa tiedepiirit toistelevat sitä? Ja politiikot, ministereitä myöten? Siksikö, että vääristelyn on esittänyt poliittisesti korrekti taho ja me totuudenpuhujat olemme se epäkorrekti taho. Totuus korvataan poliittisesti korrektilla liturgialla, koska muuten - olisi itse epäkorrekti, vailla verkoston tukea, vailla tolkun ihmisen leimaa. Pohdinnan sijaan jaellaan leimoja, vaietaan liturgiaan sopimattomat kuoliaaksi, jopa opetusneuvokset, jotka osoittivat, että vain pakkoruotsista luopumalla voidaan kielten opetusta kehittää.

(edelleen puhelimella)

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Kolme keinoa tasokkaampaa kansalaiskeskusteluun

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.07.2017 11:20

Ajatuspajan antama linkki vei puheviestinnän professorin blogiin, jossa tämä esitti kolme edellytystä laadukkaampaan keskusteluun:
Some-keskusteluihin tarvitaan tavallisia suomalaisia.

Päättäjien on näytettävä esimerkkiä.

Väittelytaitoja pitää kehittää.
Olemme kutsuneet päättäjiä, toimittajia, opettajia, virkamiehiä ja tieteentekijöitä vuoropuheluun pakkoruotsin syistä ja seurauksista - tuloksetta. Päättäjät ja viranomaiset sulkevat kommenttiosastonsa, eivät vastaa, eivät tunnu edes lukeneen asiallista palautetta.

Puheviestinnän professori jatkaa:
Jotta kansalaiset saataisiin oikeasti keskustelemaan somessa yhteiskunnallisista kysymyksistä, päättäjien pitää näyttää esimerkkiä. Poliitikkojen ja johtavassa asemassa olevien olisikin syytä olla tässä keskustelussa edelläkävijöinä.

Nyt näin ei ole. Tutkimukset osoittavat, että poliitikot keskustelevat somessa niukasti. Vaikka keskustelevuus on lisääntynyt ja Suomessakin on muutamia loistavia esimerkkejä, niin aktiivisia keskustelijoita päättäjissä on hämmästyttävän vähän. Useimmat heistä käyttävät somea edelleen enemmän tiedottamiseen kuin keskustelemiseen.

Päättäjien osallistuminen julkiseen vuorovaikutuksen on kuitenkin edellytys, jotta suurempi osa kansalaisistakin saadaan keskusteluun mukaan.
Kiitos Ajatuspaja, hyvä linkki!

Vastaa Viestiin