Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Weeku
Viestit: 136
Liittynyt: 18.02.2014 19:24

Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Weeku » 06.07.2017 08:45

Ei näytä kielikokeilun tulevaisuus helpolta, jos Aamulehden uutiseen on uskominen https://www.aamulehti.fi/kotimaa/yliopi ... 200248547/

Näyttäisi siltä, että virkamiesruotsi on ensin poistettava, ennen kuin vapaus koittaa.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.07.2017 09:03

"Yliopistojen" huoli on yhtä valheellinen kuin heidän perustelunsakin:
Hallitus perustelee kokeilua kielivalikoiman laajentamisella. Tämä ei vakuuta esimerkiksi Suomen yliopistot UNIFI ry:tä, joka vastustaa kokeilua. Sen mukaan ruotsin opiskelun vapaaehtoisuus ei todennäköisesti johtaisi kieltenopiskelun monipuolistumiseen. Näin ei ole käynyt ainakaan ruotsin tultua vapaaehtoiseksi ylioppilaskirjoituksissa.
Olemme korjanneet tämän miljoona kertaa: ruotsin yo-kokeen pakollisuus poistettiin kielipainotuksen vähentämiseksi ei lisäämiseksi, pakkoruotsin kurssit jäivät syömään kieliopinnot, sen lisäksi ainereaali estää monilla kielipainotuksen, koska reaalikursseja on luettava aiempaa enemmän!

Miksi folktingetin valhe toistuu eri tahojen lausunnoissa?

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.07.2017 09:15

Hallituksen keskustelujen litteroinnit vuodelta 2005 ovat kadonneet netistä, mutta ne näkyivät vielä 2013 ja niiden perusteella kirjoitin:
NRR
Viestin otsikko: Pakkoruotsin pitkittäjien yleisimmät vääristellyt väitteet
ViestiLähetetty: 01.09.2013 09:18

On joukko vääristeltyjä väitteitä, joita pakkoruotsin fanittajat toistelevat mediassa. Näitä voisi koota ja kommentoida.

Eräs yleisimmistä väitteistä kuuluu näin:
Kun ylioppilaskirjoituksissa ei ole vuoden 2005 jälkeen tarvinnut kirjoittaa ruotsia niin muiden kielten kirjoittaminen ei ole lisääntynyt.
Eikä ollut tarkoituskaan. Ruotsi jäi pakolliseksi, tilaa muille kielille ei tehty.

Ruotsin ja muiden aineiden valinnaisuutta ei tehty, jotta olisi pedattu tilaa lisäkielten kirjoittamiselle. Perusteet olivat
- yo-tutkinto jo turhan kielipainotteinen
- haluttiin vähentää reppuja ja lyhentää lukion suoritusaikaa
- matemaattiselle osaamiselle haluttiin tehdä tilaa
- haluttiin varmistaa, että ammatillista väylää kirjoituksiin tulevat voivat kirjoittaa ylioppilaaksi omin painotuksin

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.07.2017 09:24

Miksi kieliopinnot vähenevät lukiossa - tästä kirjoitin 2012:
Sees
Viestin otsikko: Lukion valinnaisten kielten opetus vähentynyt
ViestiLähetetty: 18.02.2012 12:51

Täällä on joskus pohdittu syitä lukion keilivalikoiman supistumiseen. Mielestäni syyt ovat varsin selvät: Lukio on käynyt entistä raskaammaksi, koska koko elämä on muuttunut, vaatimuksia ja tietosisältöjä pursuaa nuoren arjessa eri suunnista, koulua on helposti kymmenen tuntia päivässä ja enemmän. Nuoret joutuvat entistä varhaisemmin miettimään, minne ovat pyrkimässä ja mistä on pyrkimisessä apua - taistelu jatkopaikoista on suomenkielisellä puolella kova.

Opettaja-lehden artikkelissa "Toinen toisensa opettaja" kuvataiteen ja italian opettaja kävivät toistensa tunneilla. Heidän haastattelustaan tulee myös esille lukion kieltenopetuksen ongelmallisuus.

Kuvataiteen opettaja kertoo:
– Jouduin kyllä tekemään tosi paljon töitä, ja kuuntelutehtävät olivat minulle vaikeimpia. Tajusin, miten vaativaa ja työlästä uuden kielen aloittaminen lukiossa on. Nyt ymmärrän paremmin, jos opiskelija ei aina jaksa tehdä kaikkia tehtäviä kaikissa aineissa.

Lukion vapaaehtoisen kielen opettaja kertoo, että kielten opiskelu on vähentynyt kymmenen vuoden aikana paljon:
– Parhaiten suosionsa on säilyttänyt espanja, mutta muissa lyhyissä kielissä valinnat ovat puolittuneet.
- Olisiko osasyynä reaalikokeen muuttuminen ainereaaliksi? Yhden reaaliaineen haltuunotto on helpompaa kuin uuden kielen aloittaminen nollasta.
- Jos oppilaalla on vaikeuksia ruotsissa ja englannissa, uuden kielen aloittaminen ei ole mielekästä.
- Lisäksi lukiossa on paljon kaksoistutkintoa suorittavia opiskelijoita, joiden valintoja rajoittavat aikataulusyyt.

Opettaja 7/2012

Olisiko aika realismille. Kielikoulutusta ei voi parantaa vaatimalla nuorilta enemmän kieliä, syvällisempiä taitoja reaalissa, laajoja matemaattisten aineiden taitoja, ammattipainotteisia tutkintoja ja parempaa suoriutumista pääsykokeissa. Kielikoulutusta samoin kuin matemaattista osaamista voidaan kehittää vain näkemällä nämä osana kokonaisuutta. Jos oppilas haluaa painottaa jotakin opiskelun aluetta, jostain muusta on voitava luopua. Kaikilta ei voi eikä saa vaatia kaikkea. Yleissivistys on räjähtänyt sisältämään kaiken mahdollisen ja vielä vähän enemmän. Nyt olisi rajaamisen aika.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.07.2017 09:27

Miksi folktingetin valhe jää henkiin ja leviää - mutta me emme saa faktoja läpi vaikka ne toistamme jokaisessa median keskusteluosastossa ja kolumnissa ja jopa eduskunnan keskusteluissa? Miksi edes opetusneuvokset eivät saa kritiikilleen näkyvyyttä ja kuuluvuutta?

Mikä voima saa nämä eri tahot valehtelemaan julkisesti. Tilataanko lausunto oman lafkan "kansalliskielistrategian" mukaiselta "kansalliskielivirkamieheltä"?

rationalisti
Viestit: 186
Liittynyt: 11.02.2013 10:46

Re: Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja rationalisti » 06.07.2017 09:40

Huomaathan parahin NRR, että tuo toimittajan ensimmäiseksi nostama seikka ei ole se tärkein tuolta taholta tuleva näkökanta?
Pääosa lausunnon antajista on huolissaan vaikutuksista jatko-opintoihin ja ammatinvalintaan. Julkisissa viroissa edellytetään riittävää ruotsin kielen taitoa, joka on osoitettava myös korkeakoulututkinnossa.
Hallitus lupaa, että kokeiluun osallistuvien ruotsin opintoihin myöhemmin korkeakoulussa varataan voimavaroja, jotta nämä saisivat tutkintoon ja valtion virkoihin vaadittavan kielitaidon.
Päällimmäisenä huolena näyttäisi olevan, että idioottimaisesti kokeiluun osallistuvia ei vapauteta virkamiesruotsista, vaan tarvittaessa he hankkivat pätevyyden myöhemmin aloittaen nollatasolta. Tavoitteena varmastikin on kokeilun julistaminen epäonnistuneeksi siltä osin, että hyvin harva mahdollisuuden saanut tulee käyttämään valinnaisuutta hyödykseen ja siksipä kannattaa jatkaa nykyisellä linjalla.

Tämä on se sama syy, miksi en ole kielikokeilun kannalla; kuka järkevä vanhempi asettaisi omalle lapselleen potentiaalisen taakan oppia myöhemmin elämässään virkamiesruotsi oikeasti tärkeiden opintojen ohessa aloittaen ruotsissa täysin nollatasolta? Tämä kokeilu oli meille vapaan kielivalinnan kannattajille tärkeä uudistus, mutta ainakin henkilökohtaisesti saatuani tietää tästä uudesta farssista olisin mieluummin jatkanut eteenpäin ilman koko kokeilua. Suotuisimmassakin tilanteessa kokeilu lykkää tärkeää uudistusta vuosikaupalla, kun kokeilun aikana asiassa ei kuitenkaan edetä ja kokeilun jälkeen pitää "tulkita tulokset". Veikkaan, että kokeilun avulla saadaan uudistuksen, joka on ollut jo itsestään selvä ratkaisu ainakin jo 20 vuotta, lykättyä ainakin 10 vuodella ja sitten on edessä taas kamppailun alkaminen tuttuja "miksei puhuta pakkomatematiikasta" tasoisia heittoja vastaan.

Aamulehden ratkaisu nostaa tuo sivuseikka ensimmäiseksi jutussaan on retorinen keino koettaa väistää tilanteen absurdius ja seisoa hyvänä rivisotilaana pakkoruotsirintamassa. Miina, johon saattaa kompastua kokeneempikin lukija.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.07.2017 09:54

tuo toimittajan ensimmäiseksi nostama seikka ei ole se tärkein tuolta taholta tuleva näkökanta?
On se minulle.

Olemme ainakin viisi vuotta yrittäneet oikaista tuota silkkaa valhetta - siksi sattuu erityisesti, että se tulee kaikkialla vastaan ns. virallisena totuutena.

Onhan tuo toinenkin huoli eli luonnonlaki nimeltä virkapakkoruotsi folktingetin listalta. Tässä Jaskan kuittaus aiheesta blogissaan:
[folktinget:] 5. Kaikilla oppilailla tulee olla samat mahdollisuudet ja oikeudet jatkaa opintojaan peruskoulun jälkeen.

[folktinget:] 6. Kaikilla tulee olla tasavertaiset mahdollisuudet hakea niihin valtiollisiin ja kunnallisiin virkoihin, joissa vaaditaan ruotsin kielen taitoa.
Näissä kohdissa viitataan pakolliseen virkamiesruotsin vaatimukseen. Virkamiesruotsihan on tietysti aivan yhtä mielivaltainen päätös kuin pakkoruotsi, eikä kahdella mielivaltaisella päätöksellä voi perustella toisiaan: ne molemmathan voitaisiin poistaa perusteettomina. Pakkoruotsin perusteleminen virkamiesruotsilla on sama kuin perustelisi palokunnan tarpeellisuutta sytyttämällä tulipaloja – tuollainen "tarpeellisuus" on täysin keinotekoisesti luotua.

Pakkoruotsi ei ole parantanut ruotsinkielisten palvelujen tasoa, joten se voidaan poistaa hyödyttömänä, koska se tuottaa vain haittaa rajoittamalla suomenkielisten kielivalikoimaa. Virkamiesruotsin vaatimus taas on ylimitoitettu, koska kielilaki velvoittaa vain viranomaisia, ja vain pieni osa suomenkielisistä päätyy viranomaistehtäviin – siksi on silkkaa kiusantekoa vaatia kaikilta tietyn kouluasteen käyviltä virkamiesruotsin taitoa. Se on sama kuin kaikilta vaadittaisiin 3000 metrin juoksemista Cooperin testissä siksi, koska pieni osa suomalaisista tulee tarvitsemaan työssään hyvää kestävyyskuntoa.

Lisäksi samaa perustelua voitaisiin soveltaa kaikkiin muihinkin aineisiin: mikään oppiaine ei saisi olla vaihtoehtoinen tai valinnainen, koska ne, jotka eivät sitä ottaisi samassa laajuudessa kuin muut, jäisivät heikompaan asemaan opintojen jatkoa ajatellen. Eiköhän opiskelijoilla ole kuitenkin sen verran hyvä käsitys tulevasta alastaan, että he osaavat itse valita ainevalikoimansa. Ja ainahan voi myöhemmin paikata aukkoja, mikäli alanvaihto tulee eteen.

Virkamiesruotsilla ei voida perustella pakkoruotsia, koska kyseessä on täysin keinotekoinen tarve ja itse aiheutettu ongelma.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1 ... oruotsille

Ja muistutan vielä, ettei missään muualla ole mitään virkapakkovähemmistökieltä kaikille akateemisille!

Ihan kuin folktinget olisi kirjoittanut kaikki muiden toistelemat liturgiat...

Noustenmaa
Viestit: 280
Liittynyt: 30.01.2013 09:36

Re: Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Noustenmaa » 06.07.2017 13:39

Tämä sama uutinen on myös Turun Sanomissa.


NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.07.2017 07:15

Aivan jäätävän pätevää argumentointia!

Tämä teksti pitää saada päättäjien luettavaksi, että ainakin ymmärtävät hävetä toistellessaan folktingetin muovailemia valheita!

Kiitos, Jaska!!!!!!

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Aamulehdessä mielenkiintoinen uutinen

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 07.07.2017 10:44

Weeku kirjoitti:Ei näytä kielikokeilun tulevaisuus helpolta, jos Aamulehden uutiseen on uskominen https://www.aamulehti.fi/kotimaa/yliopi ... 200248547/

Näyttäisi siltä, että virkamiesruotsi on ensin poistettava, ennen kuin vapaus koittaa.

Näitä lausuntoja pitää osata lukea rivien välistä..
Nyt Sampo Terholla on näytön paikka poistaa virkamiesruotsi!

Lausunnot on tehty ennakoiden sitä, että pakkoruotsi poistuu kokeilun jälkeen kokonaan alemmilta aseilta ja dominoefekti kasaa kaikki dominot yliopistojen kiusaksi.

Yliopistoista tulee valtionideologian vartijoita, jolloin tilanne muistuttaa yhä enemmän kiinalaista koulutusjärjestelmää ja ideologian osuutta korkean asteen koulutuksessa.
Sellainen asetelma ei ole korkeakoulujen intressien mukaista!
PEKINGIN yliopiston opinto-opas, pakolliset, kandidaatin tutkintoon kuuluvat opinnot:
Listalla on kahdeksan opintopisteen verran englantia, neljän opintopisteen verran urheilua (sisältää ”erittäin helpon” Cooperin-testin, 2 000 m on ylitettävä), hieman tietotekniikkaa sekä kahdentoista opintopisteen verran poliittisia opintoja.
http://ylioppilaslehti.fi/2007/12/kiinan-pakkoruotsi/

Vastaa Viestiin