Euroopan kieltenopetuksesta

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Euroopan kieltenopetuksesta

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 05.07.2017 06:56

Tuore selvitys kieltenopetuksesta EU:ssa, kertoo, ettei mitään pakkoruotsiin verrattavaa ole muualla:

English is mandatory in most of the education systems that stipulate a particular foreign language that all students have to study. All students must learn English in 13 countries or regions within the European Union, as well as Switzerland, Iceland, Liechtenstein, the former Yugoslav Republic of Macedonia and Norway. In most cases, English is the first language that students have to learn.

French is the first mandatory language in Belgium (German-speaking and Flemish Communities) and some Cantons in Switzerland. It is the second mandatory language in Cyprus, Luxembourg and some Cantons in Switzerland. In most of these countries or regions within countries, French is one of the state languages. Similarly, German is compulsory in those countries where it is one of the state languages, namely in Luxembourg, as well as in all non-German speaking regions in Switzerland.

Less widely spoken languages are rarely compulsory. Only Finland and Iceland specifies some Nordic languages as mandatory for all students, due to historical or political reasons.
https://webgate.ec.europa.eu/fpfis/mwik ... ternet.pdf

Mahdolliset pakolliset kielet ovat siis maailmankieliä, niitä ei ole valittu vain näennäisen virallisen statuksen vuoksi.

Islannissa pakkoskandissa kyse on siitä, ettei olla omavaraisia koulutuksen suhteen eikä asiantuntijaverkostojen suhteen, koska väestö on niin pieni. Koska suurin osa nuorista opiskelee muualla Nordenissa, skandikieliä, erityisesti tanskaa, on perinteisesti painotettu. Islannissa tanskan pakollisuutta on kevennetty.

Suomessa pakkoruotsi on pelkästään alle 5%:n vähemmistön aseman nostamiseksi muita paremmaksi koulutusvalinnoissa ja virkauralla ja kaksikielisyysnäytelmässä eri aloilla. Pakkoruotsi jatkuu kaikilla alakoulusta yliopistoon, mitään vastaavaa ei ole missään muualla.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Euroopan kieltenopetuksesta

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.07.2017 10:32

Belgian nostetaan usein keskusteluun puolustettaessa pakkoa, mutta turhaan.

Belgia on selkeästi jakautunut
- hollanninkielinen pohjoisosa
- ranskankielinen eteläosa
- pieni saksankielinen kaistale idässä
Hollanninkielisillä alueilla elää 58 % väestöstä, ranskankielisillä 31 %, kaksikielisen Brysselin asukkaita on 10 % ja saksankielisiä n. 0,7 % asukkaista.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Belgia

Belgiassa on siis kolme virallista kieltä. Opetustoimi on kieliyhteisöjen vastuulla ja kielten pakollisuus vaihtelee eri osissa maata. Toinen suurimmista kielistä, hollanti tai ranska, on pakollinen osassa maata 11 ikävuodesta eteenpäin. Hollantia puhuu Belgian väestöstä noin 60 % ja ranskaa noin kolmannes väestöstä. Maan kolmas virallinen kieli, selvästi vähemmistöasemassa oleva saksa, on saksankielisellä alueella olevissa ranskankielisissä kouluissa vaihtoehtoinen hollannin kanssa. Sekä ranska että saksa ovat maailmankieliä, niitä ei voi verrata pieneen kieleen kuten ruotsi.

Folktinget on omassa propagandassaan toistuvasti nostanut Belgian keskusteluun Sveitsin ja Irlannin sekä Luxemburgin ohella. Sveitsissä ja Belgiassa on kuitenkin selkeästi omankieliset alueet, englanninkielisessä Irlannissa elvytetään esivanhempien puhumaa iiriä eikä Luxemburg oikeastaan ole maa vaan kaupunki, joka on mm. täysin riippuvainen ympäröivien maiden koulutustarjonnasta, oma yliopistokin syntyi vain muutama vuosi sitten eikä siellä voi opiskella kuin kieliä ja oikeustiedettä.

Missään näistä maista ei ole edes pakollista virkapakkovähemmistökieltä kaikille korkeakoulujen ja yliopistojen opiskelijoille kuten meillä on pakollinen virkaruotsi.

NRR
Viestit: 9797
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Euroopan kieltenopetuksesta

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 11.07.2017 10:33

Joku saattaa väittää, että pakkoruotsin kaltainen pieni vähemmistökieli on pakollinen Norjassa. Ei ole.

Norjan kielestä on kaksi muotoa, tanskanvallan aikana syntynyt kirjanorja ja murteitten pohjalta laaditty uusnorja.

Wikipedia:
---
Norjan kunnissa ja kouluissa on usein virallisena kielimuotona jompikumpi kahdesta kirjakielestä, kirjanorja tai uusnorja. Jompaakumpaa kielimuotoa opiskellaan peruskoulussa varsinaisena äidinkielenä ja toista äidinkielen sivumuotona.
---
Noin 86,1 % Norjan peruskoulun oppilaista opiskeli pääasiallisena äidinkielenään kirjanorjaa, 13,9 % uusnorjaa.
---
Kirjanorja ja uusnorja ovat suhteellisen lähellä toisiaan, ja useimmat norjalaiset ymmärtävät vaivatta kumpaakin kielimuotoa. Monet sanat ovat käytössä molemmissa kielimuodoissa, mutta kummassakin on myös omaa sanastoa.

Vastaa Viestiin