Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruotsia

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruotsia

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.04.2017 17:10

Ruotsi pitäisi palauttaa pakolliseksi aineeksi ylioppilaskokeeseen

Jos ruotsin kielen vapaaehtoisuus jatkuu, se on kohtalokasta perustuslaissa säädettyjä kielisääntöjä ajatellen.


Kun ruotsin kieli tuli vapaaehtoiseksi ylioppilaskirjoituksissa vuonna 2005, ehdot olivat selvät: mikäli ruotsin kielen kirjoittajien määrä vähenee tuntuvasti, pakollinen ruotsi palautetaan ylioppilastutkintoon.

Lehtitietojen mukaan valinnaisena ruotsin kirjoittaminen on vähentynyt tuntuvasti. Tämä kehitys oli alusta alkaen näkyvissä. Jo vuonna 2010 päättäjät olivat tietoisia siitä, että ruotsin kirjoittaminen väheni vuosi vuodelta. Minkäänlaista poliittista keskustelua ruotsin pakollisuuden palauttamisesta ei kuitenkaan ole ollut.

Miksi keskustelua ei aloitettu heti, kun negatiivinen trendi oli selvä? Onhan virkamiesruotsin huononeminen ikävä asia, ­mutta valtaosa suomenruotsalaisista ei suinkaan ajattele asiaa vain oman palvelun kannalta. Ajattelemme myös suomen­kielisten omaa ja maan parasta eikä vähiten pohjoismaista yhteistyötä.

Opiskellessaan vieraita kieliä suomenkielisillä olisi paljon hyötyä ruotsin kielestä. Kukaan ei myöskään voi ennustaa, mihin työtehtäviin elämässään joutuu.

Jos ruotsin kielen vapaaehtoisuus jatkuu, se on kohtalokasta perustuslaissa säädettyjä kielisääntöjä ajatellen. Häikäilemättömät poliitikot eivät enää kunnioita perustuslakia.

Ruotsin kielen poistaminen ylioppilaskirjoitusten pakollisista aineista oli poliittista huiputusta.
http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005157380.html

Jos turha kieli määrätään pakolliseksi, totta kai sen kirjoittajien osuus laskee vuosi vuodelta. Toisin kuin vapaaehtoisen englannin, jolle taas käyttöä on. Kirjoittaja leikkii, ettei ymmärrä realitetteja: Pakollinen ruotsin yo-koe poistettiin juuri siksi, että se pitkitti jo monen kohdalla kohtuuttomasti lukiota, vei resursseja tarpeellisemmilta opinnoilta ja sen vuoksi moni jäi lakkia vaille.

Huumorimiehiä tämä kirjoittaja, sillä hän vakuuttaa, että pakkoruotsi on meidän suomenkielisten tai uussuomalaisten lastemme etu: vain pakkoruotsi voi auttaa heitä oppimaan muita kieliä eikä kukaan voi ihan satavarmasti tietää, etteikö joskus ruotsia tarvitsisi.

Voi kyynel!

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 06.04.2017 17:42

Kommentit ovat hyvin kuvaavia:
- Suomi tarvitsee monipuolista vieraiden kielten osaamista. Nuorten aika on rajallista, joten nuorille pitää tehdä mahdolliseksi opiskella kieliä monipuolisesti. ---
- Ahvenanmaalla suomen opettelu on vapaaehtoista. ---
- Ruotsilla ei suurin osa suomalaisista tee työelämässä yhtään mitään, globalisoituvassa maailmassa on kymmeniä paljon hyödyllisempiä kieliä opeteltavaksi. Lisäksi pakottaminen on surkea motivaattori yhtään minkään kielen oppimiseen. ---
- "Olimme ruotsalaisia vuoteen 1809." - Oma sukuni ei ollut ennen tuota sen enempää ruotsalainen kuin sen jälkeen venäläinen.
- Tämä juna meni jo. Ei ole enää paluuta 70-luvulle, maailma on nyt avoin. Sitä paitsi, pakkoruotsi on ollut kuollut kirjain alusta alkaen - ruotsalaiset eivät edes "muumiruotsiamme" ymmärrä, vaikka joku sitä osaisikin puhua.
- Palkkoruotsi on resurssien tuhlausta.
- Pakkoruotsi tulee kuopata kokonaisuudessaan, sitä paitsi ei tuo ruotsin kirjoittaminen mitään kielitaitoa takaa. Kävin lukioni niihin aikoihin kun ruotsin kirjoittaminen oli pakollista ja valmistuin, lisäksi minulla ns. "virkaruotsi" pätevyys yliopistosta. Pari vuotta sitten pito ruotsin reissulla olut tilata kuitenkin englanniksi kun en muistanut mitä "yksi" olisi ruotsiksi eikä janottanut niin paljoa että olisi kolme viitsinyt tilata kerralla.
- Pitäisikö paremminkin ajatella, että vähemmistö vihdoin opettelisi valtakielen suomen, ei toisin päin. - Poliittista huiputusta oli nimenomaan pakkoruotsin tulo 1970-luvulla peruskoululain säätämisen yhteydessä. Silloin tehtiin kohtalokas lehmänkauppa, jolla saatiin pakkoruotsi kouluihin. ---
- --- Suomi ei ole ikinä ollut eikä tule ikinä olemaan oikeasti kaksikielinen. Ruotsinkieltä tulisi kohdella Suomessa samalla tavalla kuin saamenkieliä. ---
- Jos näin yksinkertaisia ja selviä asioita ei saada hoidettua, niin miten mm. hyvinvointivaltio, talous- ja turvallisuuspolitiikka? Miten voidaan ottaa vakavasti poliitikkojen puheet mm. pk-sektorin kansainvälistymisen tärkeydestä tai koulutuspolitiikasta muutenkaan?
- Kansanäänestys asiasta, niin saataisiin tälle asialle vihdoin päätös.
- Siltä varalta, ettei tama olisi vitsi tai joku ei sitä heti sellaiseksi ymmärtäisi, niin muistettakoon, että valinnaisuuden idea on siinä, että merkittävä joukko myös valinnanoikeuttaan käyttää. ---
- ---Globaalissa maailmassa on toki hyvä tehdä yhteistyötä moneen suuntaan. Ruotsin kieleen näin vahvasti panostamista en näe tässä suhteessa järkevänä, etenkin kun ruotsia puhuu meillä niin moni äidinkielenäkin. Myyntimiehiä sille suunnalle riittää kyllä.
- Se mikä ei ole oikeus ja kohtuus, ei sovi olla lakikaan. Perustuslakia voisi siis tältä osin korjata.
- --- Tarkennettakoon vielä, että perustuslaissa ei puhuta mitään pakkoruotsista (siitä varmaan säädetään jossain perusopetuslaissa tai vastaavassa). Perustuslaissa taidetaan vain todeta, että ruotsi on toinen kansalliskieli ja ihmisillä on oikeus käyttää sitä viranomaisten kanssa asioidessaan. Nykyaikana tuo olisi helppo hoitaa käyttämällä tarvittaessa jotain nettiyhteyden päässä olevaa tulkkia. Etelä-Afrikassa on 11 virallista kieltä, mutta ei sielläkään kukaan näe unta siitä, että kaikkien pitäisi lukea koulussa niitä kaikkia...
- Perustuslaki ei edellytä virkamiesruotsia, eikä eri kouluasteiden pakollista ruotsia. Muussa tapauksessa perustuslakia olisi rikottu puoli vuosisataa.
- Kirjoittaja on joko käyttänyt erinomaista kääntäjää tai hän osaa täydellistä suomea. Vahvasti luulen, että hän vaihtaisi varsin nopeasti suomeen, mikäli asioisi suomenkielisten kanssa. Nykyisellä pakollisella kouluruotsilla osaa vain tilata Jaffaa, ohjata kirjastoon ja ostaa sukkahousuja. Miksi kirjoittaja haluaa lisätä pakkoa, jos pakkokeinot ovat jo osoittautuneet täysin tehottomiksi. ---
- "Kukaan ei myöskään voi ennustaa, mihin työtehtäviin elämässään joutuu." - Kuitenkin voi päätellä paljon mahdollisesti tarvittavasta kielipaletista perheen ja suvun, harrastusten, lahjojen ja perintötekijöiden perusteella. Siksi pitää olla täydellinen valinnanvapaus.
- Kenelläkään ei tule olla velvollisuutta opiskella ruotsia siksi että toisilla on oikeus käyttää sitä.
- Ruotsinkielen överiä opiskelua voisi kylläkin vähentää, sillä eihän missään muualla maailmassa olla niin "hölmöläisiä" että 94 oppilasta pakotetaan opiskelemaan kieltä, jota vain korkeintaan 6 oppilasta puhuu ---
- Jos virkamiesruotsi ei kelpaa Vaasan sairauspäivystettäville Seinäjoella, niin miksi opetella moista? Pohjoismaisia yhteyksiä olen hoitanut hyvin englannilla.
- Monesti tuntuu, että suomenruotsalaisista on kiva katsoa (ja kuunnella), kun suomalaiset hiki hatussa vääntävät ruotsin opintojaan. Tosipaikan tullen pakkoruotsia ei kuitenkaan haluta kuunnella kuin sen pienen nöyryyttävän hetken verran. ---
- --- Kymmenvuotisen yliopistourani aikana olen kuullut päivittäin käytettävän niin arabian kieltä, venäjää, espanjaa, ranskaa, saksaa kuin myös luonnollisesti englantia. On pakko todeta, että ruotsia en ole kuullut puhuttavan kuin muutaman hassun kerran. Siis virkamiesruotsia lukuunottamatta. Vastaavan huomion voi tehdä myös yliopistojen ulkopuolella missä tahansa suomalaisessa kaupungissa. Pakkoruotsia lukeneen onkin siis melkein mahdotonta ylläpitää ruotsin kielen osaamista ---
- Näin puhuu vain häviävää vähemmistökieltä (suomenruotsia!) käyttävä henkilö?!:) Kaukaa viisas - långtifrån klok?:)
- Opetusministeri perustelee kokeilujen viivästymistä vetoamalla perustuslakiin. Perustuslaki ei estä kokeilujen aloittamista, mutta ruotsin kielen pakollisuutta kannattavat poliitikot estävät. Kuntapäättäjät eivät kunnissa ja esim. suurissa kaupungeissa ole hyväksyneet aloitteita, joilla kielikokeilujen aloittaminen kunnissa tehtäisiin mahdolliseksi.
- Odotan, että Yle ryhtyy avoimesti käsittelmään maamme kielipolitiikka, jotta kaikille selviäisi, miksi Suomessa opiskellaan pakko- ja virkamiesruotsia .
- Tällä kertaa on vaadittava kansanäänestystä pakkoruotsista. Kansanäänestyksen vastustajat ovat tietysti kansanvallan eli demokratian vastustajia.

pjl69
Viestit: 637
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 06.04.2017 18:08

Sentään kommenttiosio on avattu. Onhan sekin jotain...

TK
Viestit: 2509
Liittynyt: 19.11.2008 01:26

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja TK » 06.04.2017 21:06

Pakkoruotsittajat edustavat impivaaralaisuutta, vanhaan käpertymistä, haluavat maailman pysyvän muuttumattomana. Pakkoruotsittajat ovat tietynlainen ääriryhmä, he ovat kehityksen vastustajia.

Pakkoruotsi on kehityksen jarru suomalaisessa yhteiskunnassa. Pakkoruotsi syö yhteiskunnan ja yksilöiden henkisiä ja taloudellisia voimavaroja. Mitään hyvää pakkoruotsista ei seuraa, pelkästään haittaa ja taloudellisia kuluja.

Kuten on jo moneen kertaa todettu, niin perustuslaki ei vaadi eikä edellytä pakkoruotsia.
Ruotsinkielisten palveleminen voidaan hyvin toteuttaa tulkkipalveluin.
Pohjoismainen yhteistyö toteutuu erinomaisesti englannin avulla.

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.04.2017 09:42

Tutulla irvokkaalla tyylillä kielivapautta vastustava pakkoruotsittajien edunvalvoja on käynyt huutelemassa keskusteluun. Hän ei usko, ettei kansa tahdo pakkoruotsia, vaan kuittaa palautteen kutsumalla kriitikkoja "päivystävíksi pakkoruotsihuutelijoiksi" ja irvii sitä, ettei ole saatu äänestettyä eduskuntaa, joka pakon olisi kumonnut. Ikään kuin poliitikkojen rähmälläänolo pakkoruotsin kohdalla olisi todiste pakon todellisesta kansansuosiosta. DDR:n aikainen asenne. Ja tahallista valehtelua itselle ja muille. Miten kantti kestää.

Varsinainen kukkanen on kohta, jossa hän väittää, että pakon kriitikot yrittävät ylläpitää mielikuvaa yksikielisestä Suomesta ja samalla muistuttaa siitä, miten vieraskielisten osuus kasvaa ja miten tärkeää heidän on saada palvelua omilla äidinkielillään - kunhan se kieli ei ole ruotsi. Väärin. Kun maassa 90% puhuu äidinkielenään maan pääkieltä, pääkielen merkitys on ilmeinen, se ei ole mielikuva, jota yritetään ylläpitää - kaksikielisyys sen sijaan on pelkkä valheellinen illuusio. Monikielistyminen niin meillä kuin muualla painottaa sitä, että ihmisten on saatava valita kieliopinnot omien taustojensa ja tavoitteittensa mukaan - ja kielipalvelujen kohdalla esim. maahanmuuttajakielten puuttuminen on todellinen ongelma, esimerkiksi poliisissa. Pakkoruotsi syö muitten kielten palvelut ja estää muunkielisten hakeutumisen palveluihin.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 07.04.2017 16:23

kielivapautta vastustava pakkoruotsittajien edunvalvoja on käynyt huutelemassa keskusteluun.
Saattaa olla ihan palkattu kommentoija.

Markkinoinnin ammattilaisetkin näemmä tarjoavat palvelujaan,
"miten nuorelle myydään pakko"
Myynnin ja markkinoinnin ammattilaisia tarvittaisiin myös yhteiskunnallisen toiminnan tavoitteiden ja tekemisten viestimisessä kansalaisille.

Instituutiot voisivat myydä hyvät tarkoituksensa osuvammin, ihmiseltä ihmiselle.

Ei riitä, että viestintävelvollisuus on hoidettu, vaan tärkeintä on myydä asia kohderyhmälle oikein.

Kannattaisiko päättäjien kilauttaa myynnin ja markkinoinnin ammattilaiselle? Myyntipuhe on ratkaisevan tärkeä; oli sitten kyseessä kielen opiskelun merkitys nuorelle tai soteuudistuksen valinnan vapaus kansalaiselle.
http://www.mma.fi/blogi/kuka-myisi-nuorelle-kielen

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.04.2017 17:11

Ajatuspaja kirjoitti:
kielivapautta vastustava pakkoruotsittajien edunvalvoja on käynyt huutelemassa keskusteluun.
Saattaa olla ihan palkattu kommentoija.

Markkinoinnin ammattilaisetkin näemmä tarjoavat palvelujaan,
"miten nuorelle myydään pakko"
---
http://www.mma.fi/blogi/kuka-myisi-nuorelle-kielen
Kiitos, olipa selkeän selkärangatonta markkinapuhetta - myydään mitä vaan, vaikkapa halu pakottaa toisia omiin valintoihin keskittymisen sijaan.

Markkinoinnin ammattilaiset olivat jopa sen tuoreen #jesuissuomenruotsalainen-kamppanjan takana ja kamppanja oli muka "tavallisen suomenkielisen" sydämellinen avaus ruotsinkielisten puolustamiseksi.

Tässä siis "ammattilaisen" näkemys:
Muutama vuosi sitten jäin jumiin tuhkapilven alle Falsterbossa, Ruotsissa. --- Kaksi tuhkapäivää aurinkoisessa Falsterbossa olivat ruotsin kielen taitoni kannalta käänteentekeviä. --- Kiitos pakkoruotsin, tvångssvenskan, päätin kokeilla, miten sillä pärjään.
---
Jaakko Lähteenmaan kolumni (HS 25.2.) nosti mieleeni tapahtuman, jolloin käsitin, että olen opiskellut ruotsia yli kymmenen vuotta, enkä käytä sitä lähes ollenkaan.

Lähteenmaa kirjoittaa osuvasti:

”Ruotsin kielen opetusta perustellaan yleensä sillä, että kyse on toisesta kotimaisesta kielestä, jonka opiskelu edistää Suomen historian ja kulttuurin tuntemusta. Lisäksi useisiin julkishallinnon tehtäviin vaaditaan virkamiesruotsi.

Myyntipuhe on huono, sillä harva teini haaveilee elämänurasta kunnanvirastossa. Kotimaan historia ja kulttuuri eivät nekään välttämättä ole teinien mielessä päällimmäisinä. Jos vielä asustaa seudulla, missä ruotsinkielisiin ikätovereihin harvemmin törmää, voi motivaatio opiskeluun olla vähäistä.”
---
Kannattaisiko päättäjien kilauttaa myynnin ja markkinoinnin ammattilaiselle?---
Ammattilainen siis tietää, että Ruotsi on turha kieli, niin hänelle kuin muille, mutta "tuhkapilven alla ruotsikin voi olla ihan kiva" -kokemus antaa hänelle eväitä ryhtyä kauppaamaan turhaa kieltä muille - ihan vielä pakkoa ihastellen. No voi kyynel.

Ammattilaisen etiikka ei kai mainosalalla ole kovin kummoinen. Ymmärretäänkö siellä, että on hiukan eri asia muodistaa trendejä verhomarkkinoilla kuin markkinoida toimimattomia palveluja, jotka oikeasti pitäisi rakentaa ihmisten tarpeita kuunnellen?

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.04.2017 17:10

Viimeisin viesti ketjussa kertoo, miltä pakkoruotsipropagandan lobotoima maailmankuva näyttää:
Sirenetta
8.4. 11:24
Ruotsin kieli on meille tärkeä. Jos haluamme säilyttää pohjoismaisen identiteettimme, meillä kuuluu olla ruotsin kielellä selkeä asema ja sitä tulee osata. Tässä idän ja lännen rajamaastossa imagomme on häilyvä. Minä, suomenkielinen, haluan olla pohjoismaalainen. Ja, jag vill!
Siksi kaikkien on siis luettava ruotsia läpi koulupolun alakoulusta yliopistoon ja vielä yo-ruotsin pakollisuus palautettava, että Pohjola on yksikielisesti skandinaavinen ja ruotsi on edellytys siihen kuulumiselle.

pjl69
Viestit: 637
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 08.04.2017 18:28

Koomisinta asiassa on se, että Ruotsissa ei yleisesti ottaen edes tiedetä, että Suomessa ruotsin opiskelu on pakollista. Kyseessä on siis yksinomaan suomalaisten itsensä kehittämä pikkuvelisyndrooma. Jos ruotsalaisten omaa mielipidettä kysyttäisiin, suomalaiset luultavasti saisivat pelkäämänsä kielivapauden.

pentti
Viestit: 209
Liittynyt: 06.07.2011 15:16

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#10 Lukematon viesti Kirjoittaja pentti » 08.04.2017 19:17

Hesari julkaisi tänään mielipidepalstalla asiallisen kommentin:

Sture-Christian Eklund kirjoitti mielipidesivulla (HS 6.4.) ”pakkoruotsin” puolesta.
Suomalainen osaa valita ruotsin kielen vapaaehtoisesti. Kansainvälistyvässä Suomessa virkamiesruotsinkielen merkitys vähenee. Ruotsia vapaaehtoisesti lukevista liikenee osaamista riittävästi julkisiin tehtäviin. Maahanmuuttajiltakaan on turha vaatia ruotsin opiskelua.
Vaikka ruotsi onkin toinen virallisista kielistämme, se ei tarkoita pakkoa opiskella kaikkia virallisia kieliämme.


Kommentti oli printtilehdessä. Alkaako Hesarin muuri rakoilla? Onko mielipiteen lähettäjällä (Esa Saarinen, Helsinki) jotain vaikutusta asiaan?

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#11 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 08.04.2017 19:47

pentti kirjoitti:Hesari julkaisi tänään mielipidepalstalla asiallisen kommentin:

Sture-Christian Eklund kirjoitti mielipidesivulla (HS 6.4.) ”pakkoruotsin” puolesta.
Suomalainen osaa valita ruotsin kielen vapaaehtoisesti. Kansainvälistyvässä Suomessa virkamiesruotsinkielen merkitys vähenee. Ruotsia vapaaehtoisesti lukevista liikenee osaamista riittävästi julkisiin tehtäviin. Maahanmuuttajiltakaan on turha vaatia ruotsin opiskelua.
Vaikka ruotsi onkin toinen virallisista kielistämme, se ei tarkoita pakkoa opiskella kaikkia virallisia kieliämme.
Hieno kirjoitus, kiitos!

Näyttää löytyvän osoitteesta: http://www.hs.fi/paivanlehti/08042017/a ... 60938.html
(näkyykö vain niille, joilla on lukuoikeus?)

Kirjoitusta on jo kommentoitu ilolla:

--- Hallituksessa pitäisi sopia, että perustuslakiin puuttumatta ryhdytään muuttamaan kielilakeja. Poistetaan pakko- ja virkamiesruotsin vaatimus ja toteutetaan edellisen hallituksen vaatima vapaa kielivalintakokeilu kaikkiin Suomen kouluihin nopealla aikataululla. Nykyinen tilanne on järjen vastainen eikä ole yhteiskunnan eikä myöskään yksilön kannalta tarkoituksenmukainen.

--- RKP on aikoinaan "kiristänyt" muut puolueet hyväksymään ruotsin kielen erityisaseman maassamme

--- Ei ole kohtuullista, että 95,5 prosenttia väestöstä alistuu enää kauan pienen vähemistön vaatimuksiin

Mutta tietysti pakkoruotsittaja on myös katkerana mukana:
Suomi on kaksikielinen maa. Ne, jotka eivät tätä hyväksy, olkoot virkakelvottomia kaikkiin julkisiin tehtäviin.

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#12 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.04.2017 17:23

Ketju päättyi siihen, että joku kysyi:
Tietäisköhän joku, onko Kanadassa pakkoranskaa?

Pakkoruotsin kannattaja kiirehtii vastaamaan, että toki on - mutta muistaa väärin:
Mikäli muista oikein niin Kanadan perustuslaissa maa on määrätty kaksikieliseksi. Ranskankieliset opiskelevat pakolla englantia 4:ltä luokalta ja päinvastoin.
Kielivapauden kannattaja oikaisee:
Kanadassa kaksikielisyys lähtee siitä, että valtio on kaksikielinen mutteivät asukkaat. Kielten pakollisuus koulutuksessa on provinssikohtaista. Englanti näyttää lähteitten mukaan olevan kaikkialla pakollista.

Ranska näyttää Kanadassa olevan pakollista siellä, missä ranskankielisiä on paljon, mutta kyse on kuitenkin paikallisuudesta. Esimerkiksi Ontariossa, missä ranskankielisiä palveluja tarjotaan siellä, missä ranskankielisiä on yli 10% (siis enemmän kuin meillä on ruotsinkielisiä), ranskan pakollisuutta joissakin kouluissa perustellaan sillä, että ranska on paitsi merkittävä kieli Kanadassa myös maailmankieli (toisin kuin ruotsi meillä). Muutenkin kyse on täysin erilaisesta kielitilanteesta, sillä useimpien kanadalaisten äidinkieli on englanti eli he pärjäävät jo äidinkielellään kaikkialla maailmassa toisin kuin suomalaiset.

Missään maailmassa ei ole meidän pakkoruotsimme kaltaista pientä vähemmistökieltä pakollisena kaikille alakoulusta yliopistoon. Esimerkiksi Kanadassa voi saada myös ilman ranskaa sellaisen viran, jossa on ranskan kielen vaatimus. Silloin valittu sitoutuu työn osana hankkimaan itselleen ranskan opinnot. Tästä huolimatta Kanadassa keskustellaan kriittisesti kielitaitovaatimuksista ja ihmiset valittavat, että jos ei elä aidosti ranskankielisessä ympäristössä, kouluranska katoaa koulun jälkeen.

Kielitaidon kohdalla on kohtuutonta lähteä siitä, että kaikkien on opiskeltava vähemmistökieltä vähemmistön palvelujen vuoksi. Palvelut voidaan rakentaa monella tavalla, monikielistyvissä maissa vähemmistöjen omin voimin ja tulkkien avulla. Kieliopinnot taas kannattaa valita perheen ja nuoren taustan, sidoksien ja kiinnostuksen sekä hyödyn perusteella - sen voi tehdä vain perhe ja nuori itse.
Pakkoruotsin kannattaja ei usko:
"Missään maailmassa ei ole meidän pakkoruotsimme kaltaista pientä vähemmistökieltä pakollisena kaikille alakoulusta yliopistoon."
Ei kannata vannoa. Luxemburgissa ekaluokalta luetaan saksaa, ranskaa ja luxemburgia.
Sveitsissä luetaan saksaa ja ranskaa pakollisena ja virkamiehet, joilla on asiaa Graubündenin kantoniin suorittavat retoromanian virkamieskielitestin vaikka vaikeuksia on ollut.
Kohtuutonta tai ei niin peruskoulun ruotsi ja vieraat kielet voivat hyvin olla vapaaehtoisia mutta ylioppilaskirjoitusten pakollinen ruotsi tulee palauttaa.
Kielivapauden kannattaja oikoo edelleen:
Missään ei todellakaan ole pakkoruotsin kaltaista pientä vähemmistökieltä pakollisena kaikille alakoulusta yliopistoon

Sveitsissä on yksi kantonikohtainen kieli pakollisena englannin rinnalla, mutta ne kielet ovat maailmankieliä (saksa, ranska, italia) eikä niitä lueta enää yliopistolla, mitään virkapakkokieltä kaikille akateemisille ei ole. Tutut suomalaislapset ovat Sveitsissä kasvaessaan saaneet varsin ihanteellisen kielikylvyn: kotikieli suomi, koulussa saksa, ranska, englanti. Ei ole mahdollista Suomessa.

Luxemburg on pieni kaupunkivaltio, oikeastaan vain kaupunki, jolla on ollut oma yliopisto vasta muutaman vuoden eikä siellä vieläkään ole mahdollista lukea muuta kuin lakia ja kieliä - muuten korkeampi koulutus haetaan naapurista, joko Saksasta tai Ranskasta, joiden molempien kielet ovat vaikuttaneet Luxemburgin omaan pieneen kieleen. Kieliopintojen raskaus Luxemburgissa kuitenkin hankaloittaa esim. maahanmuuttajanuorten valmistumista koulusta, he jäävät lähteitten mukaan usein ilman lopputodistusta. Luxemburg on ainoa maa, jossa vieraita kieliä vaaditaan kolme - ja kyse on vain maailmankielistä.

Kiitos, että kysyit. Olisi paljon helpompi keskustella asiasta, kun kaikilla olisi faktat selvillä.

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#13 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.04.2017 17:29

Tänäisessä HBL:ssä on kirjoitus vapaaehtoisesta ruotsin ylioppilaskokeesta - mikäli ymmärsin otsikon oikein, sitä kutsuttiin jonkinlaiseksi poliittiseksi metkuksi. Jos joku pääsee lukemaan, niin olisi mielenkiintoista tietää, mitä ruotsinkielinen media aiheesta puhuu:
https://www.hbl.fi/artikel/frivillig-st ... endrejeri/

Tätä yo-ruotsin pakollistamista nostetaan nyt esille pahaenteisellä tavalla.

NRR
Viestit: 9793
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#14 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 14.04.2017 06:42

NRR kirjoitti:Tänäisessä HBL:ssä on kirjoitus vapaaehtoisesta ruotsin ylioppilaskokeesta - mikäli ymmärsin otsikon oikein, sitä kutsuttiin jonkinlaiseksi poliittiseksi metkuksi. Jos joku pääsee lukemaan, niin olisi mielenkiintoista tietää, mitä ruotsinkielinen media aiheesta puhuu:
https://www.hbl.fi/artikel/frivillig-st ... endrejeri/

Tätä yo-ruotsin pakollistamista nostetaan nyt esille pahaenteisellä tavalla.
Kyse onkin samasta kirjoittajasta, joka jo kirjoitti suomeksi hesarissa yo-pakkoruotsin palauttamisen puolesta - en käännä tekstiä:
Pratet om att inlärningstiden för andra språk förlängs är ett svepskäl och kravet på motiverande incitament för eleverna överdrivet.

För cirka tre veckor sedan gjorde vår statsminister sin otroliga kovändning i frågan om ett återinförande av den obligatoriska svenskan i de finska skolornas studentexamen. Medierna rapporterade, men teg om kärnfrågan. Tyvärr teg också HBL om den. Då svenskan blev frivillig i studentskrivningarna 2005 talades och skrevs det nämligen i offentligheten mycket om att den obligatoriska svenskan måste återinföras i studentexamen om antalet abiturienter, som skriver svenska, börjar minska radikalt.

Nu, tolv år senare skriver Helsingin Sanomat (Marjukka Liiten 22.3) att ”Skrivandet av svenska som valbart ämne har minskat kännbart. Enligt studentexamensnämnden hade förra våren mindre än hälften av de finskspråkiga eleverna inkluderat svenskan i sin examen, ...” (min översättning). Kära nån! Den här utvecklingen kunde man ju se redan ett par tre år efter att experimentet påbörjats. Någon gång kring 2010 måste beslutsfattarna ha vetat att de abiturienter som skriver svenska kännbart minskade år för år och att det kommer att fortsätta så om inte den obligatoriska svenskan återinförs i studentexamen.

Efter 2010 har jag dock inte i offentligheten sett några som helst seriösa politiska diskussioner om återinförandet tills statsministern nu överraskande tog upp saken på detta fåniga sätt. Varför började politikerna inte diskutera saken genast då den negativa trenden för experimentet var alldeles uppenbar redan för fem sex år sedan? Och varför drev inte finlandsvenska politiker på så att riksdagen hade varit tvungen att ompröva saken?

Kloka människor förstod redan tidigt att om experimentet inte avslutas kommer det att vara synnerligen ödesdigert med tanke på de språkregler som stiftats i grundlagen. Hänsynslösa politiker respekterar ju inte längre grundlagen. Avskaffandet av svenska som ett obligatoriskt ämne i de finskspråkiga skolornas studentexamen var ett klart politiskt lurendrejeri.

Ur finlandssvensk synpunkt är nedkörningen av svenskundervisningen i finskspråkiga skolor även annars också ett sorgligt kapitel. Visst är det en tråkig sak att tjänstemannasvenskan har försämrats, men ännu viktigare är det att de finskspråkiga vid inlärandet av främmande språk skulle ha stor nytta av svenska. Pratet om att inlärningstiden för andra språk förlängs är ett svepskäl och kravet på motiverande incitament för eleverna överdrivet. Ingen kan heller förutse vilka arbetsuppgifter en tioåring kommer att få under sitt framtida yrkesliv.

Då svenskan i de finskspråkiga skolorna ventileras i finlandssvenska kretsar tänker flertalet ingalunda enbart på den egna servicen utan även på de finskspråkigas eget och landets bästa – inte minst med tanke på det nordiska samarbetet.
Saatuaan siis erittäin hyvää palautetta yli kahdeksankymmenen viestin verran hesarissa, tämä soturi kirjoittaa lastemme pakon lisäämisestä aivan kuin suomenkielisten omilla mielipiteillä ei mitenkään voi olla merkitystä tässä asiassa.

rationalisti
Viestit: 186
Liittynyt: 11.02.2013 10:46

Re: Hesarissa mielipidepalsta: suru vaatii pakollista yo-ruo

#15 Lukematon viesti Kirjoittaja rationalisti » 14.04.2017 10:41

Taas koko tylsä argumentti lähtee liikkeelle väitteestä, että 2005 sovittiin, että jos ruotsin kielen kirjoittajien määrä tippuu, koko vapaaehtoisuus perutaan. Itse en kyllä muista mitään tälläistä sopimusta. Jos sellaista sopimusta ei ole, putoaa koko väitteeltä pohja pois. Muutoin kirjoitus keskittyy suomimaan poliitikkoja, mutta on loppuun saatu heitettyä vielä muutama onttona koliseva klishee; "eihän lapsi voi tietää mihin jne ja pohjoismainen yhteistyö."

Vastaa Viestiin