Järjen valoa Aamulehdessä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Järjen valoa Aamulehdessä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 23.03.2017 17:06

Ei paluuta vanhaan – ainakaan pakottamalla
Pääkirjoitus: Ruotsin kielen asema on edelleen turvattava Suomessa, mutta ylioppilaskokeen palauttaminen pakolliseksi ei ole siihen paras tapa.
Pääkirjoitukset23.03. 09.26
Joel Maisalmi
Ei paluuta vanhaan – ainakaan pakottamalla

Juha Sipilä esitti ajatuksensa ruotsinkielisen ajatushautomon Agendan raportissa.

Ruotsinkielinen ajatushautomo Agenda julkaisi tällä viikolla pamfletin, jossa se käy läpi pääministeri Juha Sipilän hallituksen päätökset, jotka ovat sen mielestä vaikuttaneet ruotsin kielen asemaan Suomessa. Ajatushautomon mukaan päätökset ja huono ”kieli-ilmasto” ovat syypäitä siihen, että ruotsinkieliset tuntevat olonsa maassamme tukalaksi.

Ei liene yllättävää, että ruotsinkielisen ajatushautomon mielestä lähes kaikki uhkaa ruotsin kielen asemaa Suomessa.

Valtakunnallista keskustelua herättikin lähinnä kohta, jossa Sipilä ”leikki ajatuksella”, pitäisikö ruotsin ylioppilaskoe palauttaa pakolliseksi. Pääministerin mukaan keskustelua kokeen palauttamisesta ei ole käyty, mutta pitäisi ehkä käydä.

Ruotsin kielen ylioppilaskoe on ollut vapaaehtoinen vuodesta 2005 alkaen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen pitää Sipilän kommenttia yllättävänä. Opetusministerin mielestä tärkeämpää olisi keskustella siitä, miten ruotsin oppimismotivaatiota voitaisiin lisätä. Siinä hän osuu oikeaan. Pakottaminen on harvoin toimiva keino lisätä motivaatiota – etenkään enää, kun koe on jo kertaalleen muutettu vapaaehtoiseksi.

Grahn-Laasonen sanoo Aamulehden haastattelussa ( AL 22.3.), että motivaatiota voisivat edistää esimerkiksi kielen opiskelemisen aloittamisen aikaistaminen jopa ensimmäiselle luokalle tai varhaiskasvatukseen. Vaihtoehtoja olisi hyvä tarkastella.

Keskeistä on myös pystyä edelleen perustelemaan ruotsin kielen tärkeys.

Suomi on kaksikielinen maa, ja ruotsinkielisten oikeus saada palveluja omalla äidinkielellään on turvattava. Mutta jos nykyisenkaltaisen kielipolitiikan kannattajat eivät halua jäädä keskustelussa alakynteen, on argumentit syytä päivittää tähän päivään.

Sipilä ilmaisi raportissa myös huolensa siitä, että virkamiesten ruotsin kielen taito on heikentynyt. Siitä hän ei kuitenkaan suostu ottamaan vastuuta, vaan toteaa kyseessä olevan pidemmän aikavälin kehitys.

On hieman vaikea uskoa, että ylioppilaskokeen muuttaminen pakolliseksi parantaisi merkittävästi virkamiesten kielitaitoa. Kielten opiskelu on tietysti aina hyödyllistä, mutta on melko optimistista ajatella, että lukioikäisenä suoritetut opinnot olisivat vielä lähes vuosikymmenen päästä uraa aloitellessa kirkkaana mielessä.

Järkevämpää olisi kehittää korkeakoulujen ”virkamiesruotsia” joustavammaksi ja vastaamaan paremmin työelämän vaatimuksia. Ei ole harvinaista, että viimeinen este opiskelijan valmistumisen tiellä on virkamiesruotsin tentti.

Rimaa hipoen suoritetut pakolliset kokeet ja tentit eivät valitettavasti turvaa ruotsinkielisten asemaa. Ongelma on laajempi, ja keinojen on oltava sen mukaisia.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Järjen valoa Aamulehdessä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 23.03.2017 17:09

Sen sijaan opetusministeri Grahn-Laasonen osoitti juuri äsken oman tyhmyytensä
eduskunnan kyselytunnilla vertaamalla ruotsin merkitystä matematiikkaan,
"Onhan meillä pakkomatematiikkakin", hän julisti ministeriaitiosta.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Järjen valoa Aamulehdessä

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 24.03.2017 21:48

16.54
Sampo
Terho
ps
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Kysymys on todellakin tärkeä. Me olemme hyvin kansainvälisessä maailmassa ja työelämässä, ja on erinomaisen keskeistä, että meidän nuorisomme saa laaja-alaisen kielisivistyksen. Me olemme olleet EU:n jäsen jo pitkään, ja EU on meidän keskeinen tapamme ja areenamme toimia ulkomailla. Samoin käymme kauppaa ympäri maailmaa. On hyvin tärkeää, että Suomi ei kielipolitiikassaan harjoita ikään kuin impivaaralaista sulkeutumista, jossa keskitytään vain johonkin tiettyyn kapeaan sektoriin tai pieneen osaan maailman kielistä.
Meillähän on tämä pitkään puhuttu pakkoruotsikysymys ollut sekä politiikassa että yhteiskunnassa jatkuvan keskustelun aiheena. [Eva Biaudet: Yllätys, yllätys, mikä kysymys!] Me harjoittelemme kahta pientä pohjoismaista kieltä, mutta jos luopuisimme pakkoruotsista, meillä olisi tilaa harjoitella jotain muuta kieltä sen tilalla nuorison vapaavalintaisella tavalla. Tietenkin pakko on myös huono motivaattori, kun ministeri tässä kysyi motivaation perään. Olisi hyvin tärkeätä huomioida nuorten omat tarpeet ja urasuunnitelmat silloin, kun kieliä opiskellaan. No, hallitushan on viisas tässäkin asiassa, ja meillä on nimenomaan [Puhemies koputtaa] käynnistymässä kielikokeilu, joka tarjoaa nuorille tämän mahdollisuuden. Miten tuo kokeilu etenee?

16.56
Opetus- ja kulttuuriministeri
Sanni
Grahn-Laasonen
(vastauspuheenvuoro)
Arvoisa puhemies! Tämä on ehkä henkilökohtainen mielipiteeni, vaikka hallituksen kyselytunti onkin, että pakkoruotsi-käsite on siinä mielessä vähän harhaanjohtavaa, että meillä on pakkomatematiikkaa, meillä on pakkoäidinkieltä ja niin edelleen.

Kielten oppiminen on tärkeää, ja meidän pitää panostaa monipuoliseen kielitaitoon kansainvälistyvässä maailmassa.

Hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että käynnistetään kokeilu, jossa toisen kotimaisen kielen voisi korvata jollain muulla kielellä.

Tämä on myöskin eduskunnan ponnen mukainen. Tätä esitystä on siitä syystä valmisteltu, ja se on ollut muun muassa ihan tarkassa perustuslakiseulassa, ja asiasta tullaan lähiaikoina keskustelemaan.

Mutta samanaikaisesti kyllä pidän tärkeänä sitä, että meillä on kokeiluja siitä, miten motivaatiota voitaisiin lisätä esimerkiksi aikaistamalla, varhentamalla kielten oppimista. Toki siinä mielessä edustaja on hyvinkin oikeassa, että tarvitaan monipuolista kielitaitoa. Kyllähän se niin on myös tutkimusten mukaan, että kun oppii yhtä kieltä, oppii helpommin seuraavaa ja sitä seuraavaa ja niin edelleen, eli ei kieliä myöskään pidä asettaa toisiaan vastaan.
https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Poyta ... 7+2.5.aspx

pjl69
Viestit: 639
Liittynyt: 17.03.2017 14:39

Re: Järjen valoa Aamulehdessä

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja pjl69 » 24.03.2017 22:19

Ajatuspaja kirjoitti:
16.54
Sampo
Terho
ps
(vastauspuheenvuoro)
On hyvin tärkeää, että Suomi ei kielipolitiikassaan harjoita ikään kuin impivaaralaista sulkeutumista, jossa keskitytään vain johonkin tiettyyn kapeaan sektoriin tai pieneen osaan maailman kielistä.
Hyvä Sampo! Vihdoinkin joku kääntää tämän impivaaralais-argumentin kärjen oikein päin ja oikeaan suuntaan julkisessa keskustelussa! (jos sitä voi edes pitää argumenttina, pikemminkin solvauksena)

Vastaa Viestiin