Virheellinen meemi "englannin ylivalta" keksittiin 2011

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Virheellinen meemi "englannin ylivalta" keksittiin 2011

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 20.03.2017 06:13

2011 valittiin eduskunta, jonka enemmistö vaalikoneiden mukaan kritisoi pakollista ruotsia - mutta Katainen runnoi läpi kaikkien aikojen pakkoruotsittavimman hallitusohjelman, jota johti "Ahtisaaripaperi", jonka folktinget/rkp oli tilannut tulevan hallituksen kielipoliittiseksi ohjelmaksi jo vuotta ennen vaaleja hyvin tietäen, että pakkoruotsi oli poistumassa.

Kiinnostuin viime vuonna kuukeloimaan tuota "englannin ylivalta" ilmaisua. Kuukelin uumenista se löytyy vain tältä vuosituhannelta ja aluksi liittyneenä netin tai tieteen tai kansainvälisyyden englanninkielisyyteen.

2010 Yle kirjoitti jutun otsikolla "Suomalaisten kielitaito heikkenee" ja tässä näyttää tulleen kuukeliin ensimmäinen maininta englannin ylivallasta kieltenopetukseen kytkettynä ja tuolloin lähteenä oli niin ikään opetushallitus ja siellä opetusneuvos Mustaparta, joka oli toisaalla yrittänyt varovasti ottaa esille ruotsin kielen asemaa ja toivonut tästä keskustelua.
http://yle.fi/uutiset/suomalaisten_kiel ... ee/5605146

2011 Nykykielten laitoksen blogissa teema nostettiin myös esiin muttei englantia vähätellen vaan kriittisenä ruotsia kohtaan: "Englannin ylivalta jatkuu lukiolaisten kielivalinnoissa, sillä lähes kaikki tänä vuonna lukion oppimäärän suorittaneet olivat opiskelleet englantia kotimaisten kielten lisäksi --- – Opiskeltavien aineiden kurssivalikoima on lukiossa laajentunut, ja pakollinen ruotsi syö tilaa muilta kieliltä. Tämä voi vaikuttaa etenkin poikien kiinnostukseen valita ylimääräisiä kieliä, ranskan kielen professori --- arvioi." Siis tässäkin vielä mainittiin ruotsin kieli.

Mutta 2011 tuli siis paitsi eduskuntaan vaalikoneiden mukaan enemmistö pakkoruotsiin kriittisesti suhtautuvia kansanedustajia myös Ahtisaaripaperi hallitusohjelmaan, kansalliskielistrategian pohjustus ja laaja ryhtiliike mediassa pakkoruotsikeskustelun lopettamiseksi.

2012 esimerkiksi Uudessa Suomessa julkaistiin "englannin ylivaltaa" taivasteleva artikkeli:
Kielitaitoinen kansa? ”Se ei ole kohta enää totta”, haastateltavina opetushallituksen edustaja ja kieltenopettajien liiton puheenjohtaja. Tässä toimittaja liitti pakkoruotsiin aiemmin kriittisesti suhtautuneen opetusneuvoksen arvioon, että pelkällä englannilla maailmankuva jää kapeaksi (arveluttava meemi sekin), oman arvionsa englannin ylivallasta.

2014 Yle kirjoitti myös kielitaidosta, mutta silloin otsikolla "Suomalaisten nuorten kielitaito hyvällä tolalla". Oli tehty ihan tutkimusta aiheesta. Silloin myös kirjoitettiin, että oppilaiden mielestä englanti, ruotsi ja venäjä olivat ne hyödyllisimmät kielet

Sitten 2016 taas Ylellä "Sex and drugs and rock 'n' roll – englannin kieli jyrää saksan ja muut". Ei puhetta pakkoruotsista.

Kieltenopetukseen liittyvä taivastelu "englannin ylivallasta" on siis ilmaantunut vasta Ahtisaaripaperin aloittaman vyörytyksen myötä. Ruotsin pakollisuuden mainitseminen on samaan aikaan kadonnut artikkeleista. Näin pika-analyysinä :)

PS.
Kaivoin vielä esiin Mustaparran haastattelun vuodelta 2010, jossa hän puuttuu ruotsin asemaan:
Mustaparta näkee tulevaisuudessa paljon parannettavaa kielikoulutuksen osalta. ”Toivoisin, ettei olla ainakaan jumituttu ihan samoihin asemiin kuin nyt”, Mustaparta sanoo. Uudessa tuntijakoesityksessä on hänen mielestään asioita, jotka ovat edelleen ratkaisemattomia. ”Mun mielestä on kaksi kysymystä, joita pitäisi miettiä tosissaan ja etsiä nykyistä parempia ratkaisuja. Toinen näistä on avoin ja vilpitön keskustelu siitä, millaiset opetusjärjestelyt turvaisivat parhaiten ruotsinkielisen väestön lakisääteiset palvelut, toinen on maahanmuuttajien äidinkielten opetus.” Mustaparta sanoo surevansa sitä, että maahanmuuttajista puhutaan usein rikkautena, mutta ”sitten kun se rikkaus on meillä käsillä, niin me ei käsitetä, että tuossa se on.” Hän pitää positiivisena kehityksenä sitä, että maahanmuuttajien äidinkielen on tarkoitus tulla arvosanaksi todistukseen, mutta toivoo myös, että sillä kielellä pystyisi tulevaisuudessa korvaamaan jonkun muun kielen opintoja.
http://www.kieliverkosto.fi/article/per ... astattelu/
Huomatkaa, ettei pakkoruotsin poistamisesta voinut tuolloinkaan puhua suoraan, oli sanottava, että toivoo avointa ja vilpitöntå keskustelua siitä, millaiset opetusjärjestelyt turvaisivat parhaiten ruotsinkielisen väestön lakisääteiset palvelut. Tässä näkyy kuitenkin, että opetushallituksen virkamiehenkin mielestä pakkoruotsin peruste oli nimenomaan palveluvelvoite.

Tämän jälkeen (siis 2010 jälkeen) opetushallituksessa ei ole palattu aiheeseen. 2014 Yle otti yhteyttä opetushallitukseen kysyäkseen, mitä voisi opiskella ruotsin tilalla. Opetushallituksesta kerrottiin, että kysymyksenasettelu ei ole ollut ajankohtainen. Tuolloin kielten opetusneuvos (jonka nimeä en laittanut muistiin, nyt linkki ei toimi) vastasi:
– Me emme ole pystyneet ajattelemaan noin pitkälle.
Otsikoksi saatiin: Jos ruotsi olisi valinnainen, mitä sitten opiskeltaisiin? "Pelkkää englantia"

Näin siis journalistiikka noudattelee valtapolitiikan linjoja, virkamiehet ja poliitikot sovittavat sanansan liturgian mukaan. Journalistiikka tekee kuitenkin todella suuren työn maailmankuvamme kapeuttamisessa. Se näyttää alkavan sillä, että toimittaja muovaa oman käsityksensä valtapolitiikan mukaiseksi ja sitten työstää ja valikoi lähteitään tarkoitushakuisesti.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Virheellinen meemi "englannin ylivalta" keksittiin 2011

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 20.03.2017 19:34

Jo 90 vuotta sitten.. siis 1929 ehdotettiin ruotsin pakollisuuden korvaamista englannin pakollisuudella-
mutta vielä 2019 meillä on tilanne, jossa lainsäädännössä nimenomaan ruotsi on pakollinen,
mutta englanti ei ole pakollinen..

Suomessa ei siis todellakaan opetuksessa vallitse "englannin ylivalta", vaan vuosisatoja
kestänyt ja edelleen jatkuva ruotsin kielen ylivalta!
Englanti ruotsin sijaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomalaisiin kouluihin. Kansallisia kysymyksiä n:o 2. Helsinki: Suomalaisuuden liitto, 1929.
https://kansalliskirjasto.finna.fi/Reco ... ica.727768

https://fi.wikipedia.org/wiki/Elsa_En%C ... rvi-Haavio

Vahva on svekomaanimafia Suomessa edelleen!

Onneksi meillä on edes se englanti ikkunana maailmaan!

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Virheellinen meemi "englannin ylivalta" keksittiin 2011

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 20.03.2017 19:40

http://www.sampoterho.net/?p=1603
Sininen ja valkoinen says:
30/12/2011 at 19:01

Palauttaisin tässä mieleen Suomalaisuuden liiton linjaukset 80 vuoden takaa. Kieliopinnothan ovat menneet juuri siihen suuntaan kuin liitto silloin ennusti. Englannista on tullut ykköskieli. Pakkoruotsittajille onkin suurin henkinen este se, että he joutuvat myöntämään olleensa väärässä, nimenomaan historiallisessa tarkastelussa. Ja vielä katkerampaa heille on se, että Suomalaisuuden liitto on ollut oikeassa. Pakkoruotsin todellinen perustelu on se, että “pakko on pakko”. Siis aivan kuin oikeudenkäynti, jossa syyllisyys on päätetty ennen tutkintaa: Pakko on pakko, koska se on pakko. Kaikki perustelut ovat täysin tuulesta temmattuja, mutta svekomaanit ovat onnistuneet myymään ne poliittiselle eliitille, joka sitten toistaa niitä mantroja ilman minkäänlaista kritiikkiä. Ne 10 ääntä ovat niin arvokkaita hallituksen luottamuksesta äänestettäessä. Ei tätä taistelua järjellä voiteta. Meidän on palattava aatteellisuuteen, fennomania on nostettava kunniaan. Suomen kieli on meille suomalaisille se tekijä, joka meistä tekee suomalaisia. Ei ruotsin kieli meistä tee suomalaisia. Kuunnelkaa vaikka tämä laulu ja varsinkin kohta “Mitä siitä kertoisin” ?? En kertoisi ruotsin kielestä mitään, mutta suomen kieltä opettaisin kaikille kiinnostuneille.. Sitä voi siellä maailmalla miettiä.. itsekin olen siellä paljon ollut ja miettinyt..ja kohtaamilleni ihmisille opettanut suomea.

Ajatuspaja
Viestit: 677
Liittynyt: 07.01.2015 12:02

Re: Virheellinen meemi "englannin ylivalta" keksittiin 2011

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja Ajatuspaja » 20.03.2017 19:41

Sininen ja valkoinen says:
30/12/2011 at 22:58

Niin, peruskoulussa ainoat pakolliset kielet ovat suomi (99 % puhuu ja ymmärtää) sekä ruotsi (alle 10 % puhuu ja ymmärtää). Englanti ei ole pakollinen. Yksi vieras kieli on pakollinen, mutta kielen saa lain mukaan valita. Ruotsia ei “tarvitse” valita, kun se pakkosyötetään aseella uhaten.
Juuri tähän haetaan muutosta. Tässä liiton kannanotto vuodelta 1929.
“Aitosuomalaiset vaativat ruotsin kieltä vapaaehtoiseksi aineeksi oppikouluissa. Tilalle tarjottiin englantia. Muun muassa maisteri Elsa Enäjärvi kirjoitti Suomalaisuuden liiton vuonna 1929 julkaiseman Englanti ruotsin sijaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomalaisiin kouluihin -nimisen pamflettinsa lopuksi: ”Tämä asia on periaatteellisesti ja käytännöllisesti vastaansanomaton. Tässä ei ole kysymys ruotsalaisvihasta eikä Ruotsin halventamisesta, vaan tässä on puhe eräästä Suomen kulttuurikansan elinkysymyksestä.”[13]
———
Suomen kieli on kaikkia suomalaisia yhdistävä kieli. Ruotsin kieli EI OLE kaikkia suomalaisia yhdistävä kieli- ei ole koskaan ollut eikä tule koskaan olemaan. Se on yhdistänyt vuosisatojen ajan eliittiä, ei kansaa.

NRR
Viestit: 9800
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Virheellinen meemi "englannin ylivalta" keksittiin 2011

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 21.03.2017 08:46

Aamen!
Niin, peruskoulussa ainoat pakolliset kielet ovat suomi (99 % puhuu ja ymmärtää) sekä ruotsi (alle 10 % puhuu ja ymmärtää). Englanti ei ole pakollinen.

Muun muassa maisteri Elsa Enäjärvi kirjoitti Suomalaisuuden liiton vuonna 1929 julkaiseman Englanti ruotsin sijaan ensimmäiseksi vieraaksi kieleksi suomalaisiin kouluihin -nimisen pamflettinsa lopuksi: ”Tämä asia on periaatteellisesti ja käytännöllisesti vastaansanomaton. Tässä ei ole kysymys ruotsalaisvihasta eikä Ruotsin halventamisesta, vaan tässä on puhe eräästä Suomen kulttuurikansan elinkysymyksestä.”
Siis näin tuore kannanotto lähes 90 vuoden takaa - ja edelleen junnataan pakkoruotsissa!

Vastaa Viestiin