Jaskan blogi: tunteella vai järjellä

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Jaskan blogi: tunteella vai järjellä

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 05.03.2017 10:55

Jaskalta on tullut mielenkiintoinen blogikirjoitus: "Moni poliittinen erimielisyys voidaan kiteyttää siihen, että yksi osapuoli tarkastelee asiaa järjen kannalta ja toinen osapuoli tunteen kannalta."
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2 ... politiikka

Esimerkeiksi Jaska nostaa pakkoruotsin ja hallitsemattoman maahanmuuton. Näin pakkoruotsista:
Pakkoruotsia vastustetaan järkiperustein, esimerkiksi vetoamalla siihen, että:

- Pakollinen ruotsi tasapäistää suomalaisten kielitaidon, koska jokainen haluaa opiskella englantia ja jokainen pakotetaan opiskelemaan ruotsia - kovinkaan moni ei jaksa opiskella enää kolmatta vierasta kieltä.

- Pakollinen ruotsi rajoittaa kansainvälisiä mahdollisuuksiamme esimerkiksi kaupankäynnissä, koska ruotsin kieli avaa oven vain yhteen maahan, kun taas saksan kieli avaa oven moneen maahan, espanjan kieli avaa oven kymmeniin maihin ja englannin kieli avaa oven satoihin maihin - silti vain ruotsi on meillä pakollinen.

- Ruotsin tekeminen pakolliseksi suomenkielisille ei ole parantanut merkittävästi ruotsinkielisiä palveluja, joten sen pakollisuuden poistaminen ei palveluja myöskään heikentäisi.

- Kaikkien suomenkielisten pakkoruotsittaminen vain sen vuoksi, että pieni osa ihmisistä päätyy sellaisiin viranomaistehtäviin, joissa edellytetään ruotsin kielen taitoa, on täysin yliampuvaa - etenkin huomioiden järjestelmän edellä mainitut haittapuolet. Aivan yhtä hyvin voitaisiin kouluttaa vain ne viranomaistoimijat, jotka oikeasti ruotsia tarvitsevat.

Ja niin edelleen (enemmän pakkoruotsikeskustelun argumenteista voit lukea kielipoliittisista kirjoituksistani). Sen sijaan pakkoruotsia kannatetaan (tai kielivapautta vastustetaan) tunneperustein. Tyypillistä tunneretoriikkaa ruotsinkielisillä on uutislehtien kommenttiosioiden perusteella esimerkiksi tällainen: "Minua loukkaa se, ettei äidinkieltäni arvosteta vaan sitä pidetään turhana. Nyyh nyyh, ihmisarvoni katoaa välittömästi, jos joku kehtaa sanoa, että haluaisi opiskella jotain muuta kieltä ruotsin tilalla."

Suomenkielisten Lippos... pakkoruotsittajien tunneperustelut puolestaan menevät yleensä suunnilleen näin: "Olemme velkaa Ruotsille sivistyksemme. Suomen kieli ei olisi päässyt nykyiseen asemaan ilman ruotsinkielisen sivistyneistön panosta. Olkaamme kiitollisia pakkoruotsista. Hyi hyi te metsäläiset, ettekö edes tajua hävetä kiittämättömyyttänne?"

Nordistisessa ideologiassa nähdään, että maailma on suomenkielisille auki vain Ruotsin ja ruotsin kielen kautta ja että Pohjoismaat on ainoa mahdollinen viitekehys Suomelle. Tällöin tyypillistä retoriikkaa on verrata ruotsin taitoa nollakielitaitoon, vaikka älyllisesti rehellistä olisi verrata ruotsin kielen hyötyjä jonkin muun vieraan kielen taitoon. Tyypillistä on niin ikään sekoittaa valtion kaksikielisyys kansan ja kansalaisen kaksikielisyyteen, vaikka älyllisesti rehellistä olisi tunnustaa, että jokainen kansalainen saa itse valita, mitkä kielet hänen identiteettiinsä kuuluvat. Suomen valtion kaksikielisyys ei anna oikeutta pakottaa ruotsin kieltä osaksi suomenkielisten kansalaisten identiteettiä.

Mitään järkiperusteluja pakkoruotsille ei ole milloinkaan esitetty - koko järjestelmä perustuu jonkinlaiseen kieroutuneeseen historialliseen kiitollisuudenvelkaan ja monella pakkoruotsittajalla rasistiseen tausta-ajatukseen, että ilman ruotsinkielisiä suomenkieliset eivät koskaan olisi itse voineet saavuttaa sivistyskansan asemaa.
Olen enemmän kuin samaa mieltä.

Oleellinen ongelma on se, että pakkoruotsin järkikritiikki vaietaan mutta tunneperusteet toistetaan mediassa, jonka tulisi pystyä analysoimaan niin järki- kuin tunneperusteita. Julkinen keskustelu myös virkamiestahojen ja poliitikkojen kesken vaikenee järkikritiikistä ja toistelee liturgiaa, siis tunneperusteita. Ja kun tähän lisää vielä, että jopa tieteen tekijät haluavat painottaa tunteita ja kieltäytyvät tyystin kuuntelemasta järkikritiikkiä, ollaan erittäin kovien kysymysten äärellä: miksi on kunniallista olla käyttämättä järkeä ja turvautua liturgiaan ja jopa mennä pidemmälle ja tunneperustein leimata ja mustamaalata niitä, jotka itseään ja omaa kokemusmaailmaansa oleellisesti koskettavassa kysymyksessä vetoavat järkeen ja todellisuuteen?

Voi olla, että pohjimmiltaan aina teemme päätökset tunneperustein, mutta syytä olisi ainakin miettiä - julkisesti - myös sitä, miksi järkiperusteet työnnetään syrjään ja jätetään kuulematta ihmisiä näitä itseään koskevissa asioissa ja kuvitellaan, että ollaan demokratian ja ihmisoikeuksien puolella.

NRR
Viestit: 9801
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Jaskan blogi: tunteella vai järjellä

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 07.03.2017 09:11

Jaskan blogin keskustelussa on pohdittu filosofisia lähtökohtia: jos hyväksytään pakkoruotsin poisto järkisyin eikö pitäisi hyväksyä myös vaikkapa moniavioisuus.

Muutama viikko sitten Jaskan blogissa puhuttiin huivipakosta, silloin kirjoitin näin:
NRR kirjoitti:Ihan huikea rinnastus nousi tahattomasti Jaskan blogin keskusteluosiossa, kun Jaska oli verrannut naisten huivipakkoa muslimimaissa kuvitteelliseen pipopakkoon Suomeen tuleville vieraille:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2 ... isa-vieras

Kieli poskessa joku oli ymmärtävinään vaatimusta huivituksesta tutulla retoriikalla: "Mä vastustan kaikkia vaatteita, miksei voi vaan kävellä munasillaan? Omituisia tapoja ja lakeja. :)"

Mistäkö tämä asenne on tuttu? Tietysti pakkoruotsikeskusteluista. Pakkoruotsi kun on muka "suomalaista" kulttuuria ja yleissivistystä, jota ei kuulemma voi kritisoida kritisoimatta ylipäätään oikeutta/velvollisuutta käydä koulua. Lopetetaan koko koulu, huutavat pakkoruotsittajat kielivapauden kannattajille ikään kuin vetäen voittoargumentin hihastaan. No tässä se nyt on - jossei nainen suostu peittämään päätään huivipakon maassa, täytyy yhtä hyvin hyväksyä se, että kaikki kulkevat alasti.
Monessa asiassa on "pari muuttujaa", joiden perusteella on esimerkiksi kohtuullista puoltaa tasa-arvoista avioliittolakia hävittämättä koko avioliittoa kahden ihmisen välisenä rakkauteen perustuvana sopimuksena. Onhan avioliitto aika järjetön juttu ja viisas ei ehkä siihen lähde, mutta kuitenkin.

Nimenomaan järkikeskusteluun haluttomat vaativat keskusteluissa hyväksyttäväksi moniavioisuutta tai huumeiden täydellistä vapauttamista, jos jokin yleisesti hyväksytty ja nykyisen elämäntavan puitteissa perusteltu vapaus toteutetaan.

Vastaa Viestiin