Tänään on 21.09.2017 09:56
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 24 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2
Kirjoittaja Viesti
 Viestin otsikko: Re: siwistyksen tragedia?
Lukematon viestiLähetetty: 25.07.2017 20:35 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6068
Professori vastasi:

Lainaa:
Edelleenkään en näe ruotsia vastaan mitään muita perusteita kuin sen, että ”siitä ei tykätä” tai ”sitä ei nähdä tarpeelliseksi”. Kyse on arvovalinnasta.

Siitä olen kyllä siteeraamiesi opetusneuvosten kanssa samaa mieltä, että kouluruotsilla ei ruotsinkielisten oikeus ruotsinkielisiin palveluihin toteudu ja että nämä jutut kannattaisi ajatella uusiksi. Mutta, toistan, ennen kuin koko koulujen kielenopetus muutenkin ajatellaan uusiksi, pakkoruotsin lopettaminen on typerin ja vahingollisin tapa aloittaa kielenopetuksen uudistaminen.

”Uniikki käytäntö”? Mikä tässä on uniikkia? Erittäin monissa maissa on joko de jure tai de facto pakollisia vieraita kieliä.

Englantia on kyllä hyvä osata, mutta sen oppimista tukee se uskomaton englannin tulva, jota niskaamme nykyään tulee joka tuutista. Siksi englantia ei voi rinnastaa niihin kieliin, joissa vastaavaa altistusta ei ole.

Että mitäkö tavoittelen? Toistan: RUOTSI KUULUU SUOMALAISEEN YLEISSIVISTYKSEEN. Ja koska en jaksa enää enempää toistaa, lopetan tähän. Toivotan hyvää kesää ja parempaa mieltä järjettömän ruotsivihan sijaan.


Vastasin

Lainaa:

En vihaa ruotsia mutta pakko on kestämätön.

Virallisia kieliä on monissa maissa muttei missään pientä vähemmistökieltä pakollisena kaikille alakoulusta yliopistoon.

Sivistykseen kuuluu ajattelun kunnioittaminen. Pakon kritiikin kuunteleminen on oleellista. Sen vähättely muka ruotsivihana ei ole rehellistä.Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: siwistyksen tragedia?
Lukematon viestiLähetetty: 25.07.2017 20:59 

Liittynyt: 30.01.2013 10:36
Viestit: 261
Ei tainnut enää mennä tuo viimeinen kommentti.
Sulki taas kommentoinnin kun alkoi tulla lunta tupaan.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: siwistyksen tragedia?
Lukematon viestiLähetetty: 25.07.2017 21:00 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6068
Professori sai asiallista palautetta niin talvella kuin nyt. Tässä lopputulos:

"suljen tämän pakkoruotsiväännön nyt. Olen nyt mielestäni tehnyt kantani riittävän selväksi, enkä edelleenkään näe vastaväitteissä muuta kuin tunnepohjalta lähtevää kieliraivoa."

Huhhuh!


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: siwistyksen tragedia?
Lukematon viestiLähetetty: 25.07.2017 21:04 

Liittynyt: 17.03.2017 15:39
Viestit: 72
Uskoni titteleiden autuaaksitekevään voimaan romuttuu entisestään...


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: siwistyksen tragedia?
Lukematon viestiLähetetty: 25.07.2017 21:12 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6068
Jaska kirjoitti:
NRR kirjoitti:
Jaskan huomiot ovat hyviä. Itseäni jäi jurppimaan blogistin tyly ja epälooginen asenne tieteellisestä taustasta huolimatta:
- ei minkäänlaista käsitystä koko pakkoruotsin problematiikasta mutta heti kättelyssä kiveen hakatut mielipiteet ja hurriviha-leimasin valmiina
- kun oli selvää, että meiltä muilta löytyisi faktaa ja kokemusta aiheesta, ei minkäänlaista kiinnostusta päivittää omaa tietämystä
- kun käsitteellisen muutoksen välttämättömyys alkoi olla käsinkosketeltavaa, niin sen sijaan että olisi suostuttu avoimeen keskusteluun, pistetään koko keskusteluosasto kiinni

Onko tämä jotenkin tieteentekijöille ominainen puolustusreaktio tunnepohjaisten paradigmojen horjuessa?

Tieteentekijänä Laakso on esimerkillisen kriittinen ja objektiivinen. Uskon, että sulatteluajan jälkeen hän huomaa, että pakkoruotsia vastustetaan muistakin syistä kuin vain "hurrivihan" vuoksi - järkiperustein. Hän on varmaankin vain saanut pohjakäsityksen jokseenkin värittyneiltä kommentoijilta.


Tämä professori antoi asenteellaan kyllä ihan uuden sisällön käsitteille "kriittinen" ja "objektiivinen".


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: siwistyksen tragedia?
Lukematon viestiLähetetty: 25.07.2017 21:39 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6068
pjl69 kirjoitti:
Uskoni titteleiden autuaaksitekevään voimaan romuttuu entisestään...


Mietin, miten ihmiset onnistuvat kieltämään itseltään ja toisilta ajattelun, vaikka jollakin kapealla alueella ajattelevat työkseen.

Tässä kieliprofessorin blogissa annettiin perusteeksi pakkoruotsille vain tämä:
- RUOTSI KUULUU SUOMALAISEEN YLEISSIVISTYKSEEN. (Isot kirjaimet blogista)
- Suomen historia on ruotsinkielinen ja ruotsi on Suomen toinen kansalliskieli.

Ja sitten outo perustelu sille, miksei pakkoruotsia saa poistaa eikä siitä pitäisi edes puhua:
- Vielä kerran: moninaisuus ei lisäänny, ellei resursseja lisätä. Miten niitä lisätään, samalla kun koko ajan on rutistu siitä, miten pakkoruotsi maksaa?

Olen aika sanaton. Ja kommenttiosasto on suljettu. Toistamiseen. Hän tietää, ettei hän pärjää vuoropuhelussa, muttei halua myöntää sitä itselleen.


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: siwistyksen tragedia?
Lukematon viestiLähetetty: 25.07.2017 22:34 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6068
Professori Rostila on kirjoittanut blogissaan tästä ruotsin vaatimuksesta muka suomalaisena yleissivistyksenä:

Lainaa:
Ruotsin osaamisen pitäminen sivistyneen kansalaisen ominaisuutena tekee suomenkielisistä puutteellisia, ihmisiä, joilta puuttuu tämä ominaisuus. Tästä näkökulmasta ruotsin opiskelu on puutteen korjaamista, vajeen täyttämistä. Niinpä kohtalaisen hyvin ruotsia osaava on edelleen puutteellinen verrattuna hyvin ruotsia osaavaan, mutta vähemmän puutteellinen kuin huonosti ruotsia osaava.

Tämä järjestelmään sisäänrakennettu suomenkielisten määrittely puutteellisiksi on alistamista. Pakkoruotsi on ajattelun ja toiminnan verkko, joka rakentaa suomenkielisille huonoa asemaa ja puutteellista identiteettiä. Siksi pakkoruotsi on huono, väärä ja epäoikeudenmukainen järjestely.

http://blogit.iltalehti.fi/ilmari-rosti ... -oppiaine/


Viimeksi muokannut NRR päivämäärä 26.07.2017 08:28, muokattu yhteensä 1 kerran

Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: siwistyksen tragedia?
Lukematon viestiLähetetty: 26.07.2017 08:26 

Liittynyt: 10.02.2013 16:38
Viestit: 6068
NRR kirjoitti:
Blogisti kirjoittaa näin:

Lainaa:

Yhteiskunta ja koululaitoshan elävät siinä oudossa harhaluulossa, että kieli on pelkkä kommunikaation työkalu ja että kielipolitiikkaa (johon kuuluu myös kielenopetuksen ohjailu ja resursointi) voi tehdä semmoisten käsitteiden varassa kuin ”tarpeellisuus” ja ”tehokkuus”. Näin ollen kieliä on ”hyödyllisiä”, ”hyödyttömiä” ja ”vahingollisia”. Eikö tulekin mieleen vaikkapa sienten luokitukset ”syötäviin”, ”syötäväksi kelpaamattomiin” ja ”myrkyllisiin”? Tästä maaperästä nousevat sitten ennakkoluulot vieraita kieliä kohtaan, etenkin ”hyödyttömiksi” miellettyjä. Ja tästä syntyvät kieliharmi, kielipaniikki ja kieliraivo.

Lievimmässä tapauksessa toinen kieli on ”hyödytön” ja ”tarpeeton”. Enkulla pärjää ihan joka paikassa, joten ei meidän Jani-Petteri nyt ota ruotsin eikä saksan kurssia, niin säästyy aivokapasiteetti tarpeellisempiin asioihin. Vähemmistöjen ja maahanmuuttajien lapsille se hyödytön ufokieli on ihan turha taakka, jonka takia ne joutuvat enemmistölapsia huonompaan asemaan ja ylirasittuvat. Kumma kyllä tämä ylirasittumisvaara koskee yleensä vain vähemmistöryhmien vähemmän arvostettuja kieliä – herrasväen lapset on maailman sivu pantu English Playschooliin tai Lycée Françaiseen, mutta niiden aivojen poksahtamista ei pelkää kukaan. (Aivan samoinhan lukihäiriö joskus ilmenee vain ”hyödyttömiksi” koetuissa kielissä. Irlantilaiselta kollegalta kuulin taannoin, että Irlannissa voi koulun pakkoiiristä saada vapautuksen lukihäiriön perusteella – mutta jotkut vapautuksen saaneet jatkavat sitten koulusta jonkin kieliaineen opintoihin, joita tämä mystinen lukihäiriö ei sitten enää yhtään haittaakaan.) Ja tietenkin julkisten varojen käyttö näiden hyödyttömien kielten opettamiseen ja tukemiseen on järjetöntä tuhlausta. Kuinka paljon kroonikkovaippoja saisikaan pakkoruotsin yhteiskunnalle tuottamilla kuluilla, eikö niin?https://kielioblog.wordpress.com/2017/0 ... iraivosta/

Koska kommenttiosasto on suljettu, vastasin professorin edellisen, Petteri Järvisen kuvamokan kirvoittaman postauksen, kommenttiosastossa.

https://kielioblog.wordpress.com/2017/0 ... -anteeksi/

Lainaa:
Jos keski-ikäinen, ylipainoinen nainen on pilkkaajille vapaata riistaa, niin näyttää olevan myös oppimisvaikeuden omaava nuori, se "Jani-Petteri".

"Jani-Petteri" on nimike, jolla suomalaisen moukkatankeron kakarat luokitellaan luusereiksi, kun ruotsi ei maita ja saksaa ei edes kokeilla. Näin kirjoittaa se, joille vain kielet ovat yleissivistystä ja jokunen tunti prosenttilaskentaa.

"Jani-Petteri" voi olla valitsematta saksaa mutta ruotsia on luettava alakoulusta yliopistoon - eikä vapautuksia heru, vaikka olisi todistus dysleksiasta tai suomi kadonnut matkalla maailmalla.

Vapautukset perustuvat muualla siihen, että ymmärretään, että esimerkiksi lukivaikeus tekee kaikesta opiskelusta työläämpää ja erityisesti sellaisista vieraista kielistä, joita ei kaiken aikaa joudu käyttämään. Koska mitään virkapakkoruotsin kaltaista ei ole muualla, ei pidetä järkevänä hankaloittaa tai jopa estää kielellisesti hitaasti etenevien opiskelua. Meillähän on ollut ok, että erityisesti pojat on karsittu jatkosta ruotsilla - ja ilkutaan päälle.

Osa kielivaikeuksista helpottuu ajan myötä. Erityisesti nopeat lukijat mutta paljon kirjoitusvirheitä tekevät voivat jopa lähteä kieliin liittyville aloille. Suurin osa kantanee oppimisvaikeutta läpi elämänsä mutta oppivat pärjäämään sen kanssa. Vapautukset olisivat meilläkin tarpeen.

Jos kieliraivoa on, niin se on halveksuvaa suhtautumista niihin, joille kielet ovat vaikeita ja joille kielet ovat vain työkaluja kommunikaatiossa. Olisi hyvä pysähtyä pohtimaan omaa halveksivaa asennettaan muihin...

Toisten kunnioittaminen on kaiken sivistyksen perusta. Kyky kuunnella muita heitä koskevissa asioissa on sivistyksen perusta. Kyky katsoa maailmaa avoimin silmin, omien ennakkoluulojen ohi, on sivistyksen perusta. Sitä vaalikaamme.


Vastasin siis edellisen blogikirjoituksen kautta.

Miksi kirjoittaa blogia, jos ei toivo minkäänlaista ajatustenvaihtoa?


Ylös
 Profiili  
 
 Viestin otsikko: Re: siwistyksen tragedia?
Lukematon viestiLähetetty: 26.07.2017 17:24 

Liittynyt: 01.11.2013 04:43
Viestit: 573
NRR kirjoitti:
Professori sai asiallista palautetta niin talvella kuin nyt. Tässä lopputulos:

"suljen tämän pakkoruotsiväännön nyt. Olen nyt mielestäni tehnyt kantani riittävän selväksi, enkä edelleenkään näe vastaväitteissä muuta kuin tunnepohjalta lähtevää kieliraivoa."


Tuo asenne kyllä kasvattaa tehokkaasti myös sitä tunnepohjalta lähtevää kieliraivoa. Kummallista, miten toisten ihmisten halveksuminen vaikuttaa niin, että he haluavat taistella kaikkea sitä vastaan...


Ylös
 Profiili  
 
Näytä viestit ajalta:  Järjestä  
Aloita uusi ketju Vastaa viestiin  [ 24 viestiä ]  Mene sivulle Edellinen  1, 2


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 5 vierailijaa


Et voi kirjoittaa uusia viestejä
Et voi vastata viestiketjuihin
Et voi muokata omia viestejäsi
Et voi poistaa omia viestejäsi

Etsi tätä:
Hyppää:  
Keskustelufoorumin moottorina toimii phpBB® Forum Software © phpBB Group
Käännös, Lurttinen, www.phpbbsuomi.com