Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

#1 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 16.10.2014 09:05

Odotellessani sivistysvaliokunnan lupaamaa julkista kuulemista, kaivoin esiin kymmenen vuoden takaa puheenvuoroja
yo-rakenneuudistuskeskustelusta.

Samaa paatosta ollut näemmä jo silloin.


Tässä muutamia poimintoja:
Herra puhemies! Valiokunta painottaa sitä, että maamme kaksikielisyys ja molempien kansalliskielten osaaminen on ensisijaisen tärkeää riippumatta ylioppilastutkinnossa kirjoitettavista aineista. Koulutusjärjestelmällä on suuri vastuu koko maamme kaksikielisyydestä. Panostus toisen kotimaisen kielen opiskelun kehittämiseen on tärkeää. Valiokunta pitää hyvänä hallituksen esittämiä toimenpiteitä, kuten oppimateriaalien ja opetusmenetelmien kehittämistä, yli­oppilastutkinnon koevalintojen säännöllistä selvittämistä sekä b-kielen aikaistamisen selvit­tämistä. Ne ovat tärkeitä keinoja molempien kotimaisten kielten opiskelumotivaation ja aseman turvaamiseksi myös tulevaisuudessa.
Kuten valiokunnan puheenjohtaja totesi, tämä esityshän säilyttää lukio-opetuksen tason ja yleissivistävyyden ja samoin ylioppilastutkinnon osalta säilyy taso ja vaativuusaste. Tässähän edelleenkin on neljä pakollista ainetta kirjoitettavana, mutta niiden aineiden osalta vain valinnaisuus kasvaa, jolloin pakollisten aineiden osuus ei enää välttämättä ole niin kielipainotteinen kuin tähän saakka, vaan siihen voi nyt valita matematiikan ja reaalin ja sillä tavalla tasapainottaa tätä kielten painotusta.
Hallituksen esityksen pelätään tosiasiallisesti vaikuttavan opiskelijoiden ruotsin kielen taitoon ja harrastuneisuuteen, ja ainakin pitkällä välillä taidon pelätään alentuvan. Perusoikeudellisesti arvioiden merkittävä näkökohta saattaa sisältyä toisen kotimaisen kielen, käytännössä suomenkielisten ruotsin kielen taidon, asemaan yhdenvertaisuuden kannalta. Lainsäätäjällä voidaan katsoa olevan velvoite huolehtia siitä, etteivät perusoikeudet tosiasiallisesti heikkene lainsäädännön seurauksena siten, ettei niiden ydinsisältö enää toteudu. Perusoikeuksilta vaaditaan paitsi muodollista myös tosiasiallista toteutumista. Arvioidaan, että tällä hallituksen esityksellä saattaa olla kielteisiä vaikutuksia suhteessa oikeuteen käyttää tuomioistuimessa ja muissa viranomaisissa äidinkieltään, suomea tai ruotsia. Samoin sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista huolehtiminen samanlaisten perusteiden mukaan saattaa esimerkiksi yhteisissä palveluissa heikentyä. Lisäksi voi heikentyä paitsi ruotsinkielisten oikeus saada palveluja ruotsiksi myös suomenkielisten kyky toimia julkisissa viroissa. Trendi ruotsin kielen kokeeseen osallistumattomuudesta näyttää lisäksi selvästi vahvemmalta miesten kuin naisten keskuudessa, mikä saattaa ennakoida miespuolisten opiskelijoiden aseman heikentymistä jatko-opintoihin pyrittäessä ja ongelmia tasa-arvon toteutumisessa.
esitän, että valiokunnan mietinnöstä poiketen lakiehdotuksen 18 § 2 momentti hyväksytään vastalauseen mukaisessa muodossa, joka kuuluisi seuraavasti:

"Ylioppilastutkintoon kuuluu vähintään viisi koetta. Tutkintoon osallistuvan on suoritettava äidinkielessä ja kirjallisuudessa ja toisessa kotimaisessa kielessä järjestettävät kokeet sekä valintansa mukaan kolme koetta ryhmästä, johon kuuluvat yhdessä vieraassa kielessä, matematiikassa ja kahdessa reaaliaineessa järjestettävät kokeet. Näiden kokeiden lisäksi tutkintoon osallistuva voi suorittaa yhden tai useamman ylimääräisen kokeen."

Mielestäni pelkästään tämä muotoilu täyttää perustuslain vaatimuksen ja ottaa huomioon sen, että Suomi on todella perustuslain mukaan kaksikielinen maa. Suomessa ei harrasteta suomea ja ruotsia, vaan me olemme virallisesti kaksikielinen maa, ja mielestäni sen tulee näkyä myös yleissivistävässä ylioppilastutkinnossa.
Mitä tulee itse ruotsin kieleen, asia on mielestäni kovin yksinkertainen. Meidän kansalliskielemme ovat suomi ja ruotsi. Meillä on historialliset syyt ja kulttuuritraditio, jonka vuoksi ruotsin kielen osaaminen on myöskin suomenkielisille välttämätöntä, ei sitä varten, että saisi virkoja tai mitä tahansa tämäntapaista, mitä joissakin keskusteluissa on tullut esille, vaan minun mielestäni on yksinkertaisesti hyvin selvää se, että jos esimerkiksi Tove Janssonin muumipeikoista haluaa oppia jotakin ja ymmärtää, miksi sellaisia kirjoja on kirjoitettu, on hyvä, että osaa ne lukea ruotsiksi. Aivan samalla tavalla toivon, että ne, joiden äidinkieli on ruotsi, myös arvostavat sitä, että voivat lukea Aleksis Kiven runoutta tai Seitsemän veljestä ja vaikka siitä runon oravasta, joka nukkuu sammalvuoteellansa suomeksi, koska se avautuu toisella tavalla kuin ruotsiksi käännettynä. Sen vuoksi siis pidän hyvänä, että ruotsin kieltä opiskellaan, ruotsin kieltä osataan, meidän kulttuuritraditiomme ja historiamme vuoksi. Pidän ongelmallisena sitä, että keskustelua pakkoruotsista käydään, kun mielestäni todellakin pitäisi puhua oikeudesta oppia erilaisia asioita. En siis halua opiskella ruotsia siksi, että puhuisin ruotsalaisten kanssa ruotsia vaan haluan oppia ja opiskella ruotsia ja puhua ruotsia siksi, että mielestäni se kuuluu omaan kansalliseen identiteettiini hyvin välttämättömällä tavalla.
Lisää löytyy hakusanalla

"Hallituksen esitys laiksi lukiolain 18 §:n muuttamisesta"

Mikään ei siis ole muuttunut kymmenessä vuodessa- paitsi, että ruotsin suosiota on mitattu-
ja noin puolet kirjoittaa sen. Jos puolet kansasta myös lukee ruotsia, sen luulisin riittävän pakottajille.
Kyllähän ensin pitää lukea, jotta voi kirjoittaa.

No, kielipolitiikka ei näemmä ole ainoa asia, joka on jämähtänyt 60-luvulle-
Politiikan jäykkyys ja joustamattomuus tappaa vielä Suomen!

http://yle.fi/uutiset/hyssala_suomen_so ... origin=rss
Koko meidän sosiaalipolitiikka on vielä aika lailla viritetty 60-luvun sosiaalipolitiikkaan Pekka Kuusen aikoihin. Ei siihen tarvita komiteoita, virkamiehet voi tehdä vanhojen esitysten pohjalta uusia avauksia.

– . Kaikenlaista tällaista voitaisiin kokeilla.

sosiaalipolitiikkaa on yritetty uudistaa useasti, mutta uudistukset ovat aina jääneet kesken.

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

#2 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 16.10.2014 09:08

Suomenkielisen pakkoruotsi ON ruotsinkielisen perusoikeus!

NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

#3 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.10.2014 09:19

jos esimerkiksi Tove Janssonin muumipeikoista haluaa oppia jotakin ja ymmärtää, miksi sellaisia kirjoja on kirjoitettu, on hyvä, että osaa ne lukea ruotsiksi.
Tästä nyt unohtui se Pekka Töpöhäntä-Svanslös. Muumit ja Töpöhäntä, ne oleellisinta perusteet pakkoruotsille :)

NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

#4 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.10.2014 09:24

Mainittava vielä, että 2005 niin lukioiden rehtorit kuin muut puolueet kuin RKP eivät pitäneet viiden pakollisen kokeen (kolme kieltä) mallia hyvänä vaan painottivat, että koe on ollut liian kielipainotteinen, matemaattisia aineille on tehtävä tilaa ja turvattava ammattikoulun kautta kirjoittavien mahdollisuudet...

NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

#5 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.10.2014 09:26

JV Lehtonen kirjoitti:Suomenkielisen pakkoruotsi ON ruotsinkielisen perusoikeus!
Tämä tulkinta pakon takana on syytä nostaa esiin keskusteluissa. Tähän pakon kannattajien ja pitkittäin on otettava kantaa.

JV Lehtonen
Viestit: 1868
Liittynyt: 22.04.2013 09:55

Re: Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

#6 Lukematon viesti Kirjoittaja JV Lehtonen » 16.10.2014 09:32

NRR kirjoitti:
JV Lehtonen kirjoitti:Suomenkielisen pakkoruotsi ON ruotsinkielisen perusoikeus!
Tämä tulkinta pakon takana on syytä nostaa esiin keskusteluissa. Tähän pakon kannattajien ja pitkittäin on otettava kantaa.
Lapintie A, vas.
Perusoikeudellisesti arvioiden merkittävä näkökohta saattaa sisältyä toisen kotimaisen kielen, käytännössä suomenkielisten ruotsin kielen taidon, asemaan yhdenvertaisuuden kannalta. Lainsäätäjällä voidaan katsoa olevan velvoite huolehtia siitä, etteivät perusoikeudet tosiasiallisesti heikkene lainsäädännön seurauksena siten, ettei niiden ydinsisältö enää toteudu. Perusoikeuksilta vaaditaan paitsi muodollista myös tosiasiallista toteutumista. Arvioidaan, että tällä hallituksen esityksellä saattaa olla kielteisiä vaikutuksia suhteessa oikeuteen käyttää tuomioistuimessa ja muissa viranomaisissa äidinkieltään, suomea tai ruotsia. Samoin sivistyksellisistä ja yhteiskunnallisista tarpeista huolehtiminen samanlaisten perusteiden mukaan saattaa esimerkiksi yhteisissä palveluissa heikentyä. Lisäksi voi heikentyä ruotsinkielisten oikeus saada palveluja ruotsiksi..

rationalisti
Viestit: 186
Liittynyt: 11.02.2013 10:46

Re: Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

#7 Lukematon viesti Kirjoittaja rationalisti » 16.10.2014 10:26

Tämäkin asia aukeaa paremmin, kun ymmärtää tavallisesta logiikasta suuresti poikkeavan poliitikkologiikan. Tässäpä siitä asiaan liittymätön esimerkki:

http://yle.fi/uutiset/ville_niinisto_ha ... ia/7523421
Niinistön Ville kirjoitti:Niinistön mielestä kiisteltyä jätevesiasetusta ei voida muuttaa.

– Yli kymmenentuhatta ihmistä on jo investoinut näihin laitteisiin. Niiden ihmisten omaisuudensuojan kannalta asetusta on käytännössä mahdotonta avata, Niinistö sanoi.
Mitä tässä nyt oikein Ville sanoo? Koska yli 10 000 ihmistä on jo ehtinyt investoida tutkitusti toimimattomiin ratkaisuihin huonon lain innoittamina, pitää loput n. 200 000 ihmistä, joita laki koskee, pakottaa tekemään saman turhuuden, mistä saavat maksaa keskimäärin hieman alle 10 000 euroa. Siis niiden kymmenen tuhannen huonon investointipäätöksen tehneen ihmisen omaisuus ei kärsi siitä, että ovat ostaneet jotain turhaa, vaan omaisuustappio realisoituu vasta sitten, jos ei kahta sataatuhatta ihmistä pakoteta tekemään samaa turhaa investointia. Huono laki ei ole huono, kunhan kaikki kärsii.

Tälläisestä katsantokannasta lähtien 95% väestönosan turha pakkoruotsi ei ole ainoastaan kohtuullinen vaan suorastaan välttämätön, koska 5% tarvitsee käytännön elämän kannalta suomen kielen oppimisen, vaikkei siihen lailla pakotettaisikaan.

Hannu Jussi
Viestit: 1108
Liittynyt: 02.04.2011 19:32

Re: Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

#8 Lukematon viesti Kirjoittaja Hannu Jussi » 16.10.2014 10:35

Elisabeth Rehn´istä on kirjoitettu kirja, jonka Geo Stenius on kääntänyt ruotsiksi.

Siinä hän kertoo selkään puukottajistaan:
Christoffer Taxell
Pär Stenbäck
Ole Norrback

Myös Hbl:n artikkelissa mainitaan nämä miehet. E.R. kertoo, kuinka myös nämä miehet olivat valitsemassa Ahtisaarta presidentiksi, eikä häntä... ns. Rkp:n edustajaa.
Onko Ahtisaari-paperi maksu presidenttiydestä ja Nobel-palkinnosta?

Elisabeth Rehn:
"För Svenska folkpartiets koryféer, bland dem Pär Stenbäck, Christoffer Taxell och Ole Norrback, var det en ovälkommen nyhet att Elisabeth Rehn blev invald i riksdagen 1979. Sloganen Kvinnan från höger fick herrarna att se rött men det hjälpte föga. I stället för den tilltänkte Edward Andersson tog fyrabarnsmamman från Grankulla plats i riksdagen och mötte genast hätskt motstånd, både öppet och i det fördolda.

– Knivhuggarna gjorde sitt bästa, kommenterar Rehn i dag."

NRR
Viestit: 9804
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: Mikään ei ole muuttunut kymmenessä vuodessa

#9 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 16.10.2014 15:13

rationalisti kirjoitti:Tämäkin asia aukeaa paremmin, kun ymmärtää tavallisesta logiikasta suuresti poikkeavan poliitikkologiikan. --- Niinistön mielestä kiisteltyä jätevesiasetusta ei voida muuttaa. -Yli kymmenentuhatta ihmistä on jo investoinut näihin laitteisiin. Niiden ihmisten omaisuudensuojan kannalta asetusta on käytännössä mahdotonta avata --- Siis niiden kymmenen tuhannen huonon investointipäätöksen tehneen ihmisen omaisuus ei kärsi siitä, että ovat ostaneet jotain turhaa, vaan omaisuustappio realisoituu vasta sitten, jos ei kahta sataatuhatta ihmistä pakoteta tekemään samaa turhaa investointia. Huono laki ei ole huono, kunhan kaikki kärsii. --- Tälläisestä katsantokannasta lähtien 95% väestönosan turha pakkoruotsi ei ole ainoastaan kohtuullinen vaan suorastaan välttämätön, koska 5% tarvitsee käytännön elämän kannalta suomen kielen oppimisen, vaikkei siihen lailla pakotettaisikaan.
Hah, tosi osuva vertaus.

Myös toimittajien käytännöt ovat osin samat jätevesiasetuksen ja pakkoruotsin kohdalla. Ihmettelin jokin aika sitten hesarin toimittajan näkemystä asiasta. Hänkin "unohti", että jätevesiasetuksen alkuunpannut ministeri Enestam on itse avoimesti (ja suomeksi) myöntänyt, että häntä johti virkamies harhaan. Niin ikään unohtui asiaa eteenpäin vieneen keskustan ministerin hehkuttelut siitä, että Suomesta tulee vielä jätehuolloin asiantuntijayritysten huippumaa. Toimittaja perusti juttunsa "huolelle ympäristöstä" ja Villen tapaan sille, että nyt ollaan loukkaamassa tasa-arvoa, kun jotkut ovat jo pienpuhdistamonsa hankkineet. Toimittajien muisti on lyhyt eikä oman lehden tietokantaakaan käytetä vaan ilmeisesti jutun toimeksiannon yhteydessä sovitaan jutun tavoite ja sloganit, joita käytetään, sekä asiat, jotka unohdetaan. Kun virheellistä tietoa toistetaan riittävästi, siitä tulee jopa yleinen mielipide.

Vastaa Viestiin