mielipide demareiden valtiopäiväneuvokselta: ei pakkoruotsia

Tämä alue on avoin kaikille rekisteröityneille käyttäjille. Muille alueille voivat kirjoittaa vain yhdistyksen jäsenet.
Viesti
Julkaisija
Jan-Erik Andelin
Viestit: 1150
Liittynyt: 30.01.2013 21:45

Re: mielipide demareiden valtiopäiväneuvokselta: ei pakkoruo

#16 Lukematon viesti Kirjoittaja Jan-Erik Andelin » 29.05.2014 14:51

Ei. Pakkoruotsiasia ei ratkaista Brysselissä. Eikä Torvaldsin kanta kouluruotsiin ole niin painava ruotsinkielisten mielissä kuin se on sinun arkistoissasi. Istuva meppi on kiertänyt Svenskfinlandia ahkerasti, kirjoitellut paljon ruotsinkielisissä lehdissä ja tullut suosituksi.

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: mielipide demareiden valtiopäiväneuvokselta: ei pakkoruo

#17 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 29.05.2014 17:09

Jan-Erik Andelin kirjoitti:
NRR kirjoitti:
masa kirjoitti:Torvalds on muutoinkin todella fiksu. Minulla on ollut ilo tavata hänet.
Voisikohan tätä pitää ruotsinkielisten epäluottamuslauseena pakkoruotsille ja sitä ajavalle folktingetille, jota Gestrin johtaa:

Torvalds Nils, Helsinki, vertausluku 116423,000, henkilökohtaiset äänet 29 241
Varalla: Gestrin Christina, Espoo, vertausluku 58211,500, henkilökohtaiset äänet 16 365
Ei. Pakkoruotsiasia ei ratkaista Brysselissä. Eikä Torvaldsin kanta kouluruotsiin ole niin painava ruotsinkielisten mielissä kuin se on sinun arkistoissasi. Istuva meppi on kiertänyt Svenskfinlandia ahkerasti, kirjoitellut paljon ruotsinkielisissä lehdissä ja tullut suosituksi.
Thorvalds on varmasti paikkansa ansainnut. Ja juuri tätä tarkoitin: pakkoruotsi ei ole niin painava ruotsinkielisten mielissä kuin folktingetin näkökulmasta, joka on tehnyt siitä kärkihankkeensa.

Jan-Erik Andelin
Viestit: 1150
Liittynyt: 30.01.2013 21:45

Re: mielipide demareiden valtiopäiväneuvokselta: ei pakkoruo

#18 Lukematon viesti Kirjoittaja Jan-Erik Andelin » 30.05.2014 13:24

Jos nyt jostain RKP-tuloksesta EU-vaaleissa haluaa spekuloida, arvelisin, että Donnerin ylimielinen puheenvuoro eduskunnassa vei häneltä ääniä.

NRR
Viestit: 9805
Liittynyt: 10.02.2013 15:38

Re: mielipide demareiden valtiopäiväneuvokselta: ei pakkoruo

#19 Lukematon viesti Kirjoittaja NRR » 13.09.2014 20:01

Täällä on jo keskustelu valtiopäiväneuvos Mikko Elon blogikirjoituksesta, mutta haluan vielä nostaa sen osaksi tätä ketjua.

Wikipedian mukaan "Mikko Juhani Elo (s. 26. huhtikuuta 1943 Pori) on porilainen SDP:tä edustava poliitikko. Hän oli kansanedustaja vuosina 1979–1991 ja 1995–2007. Elo oli Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnan puheenjohtaja 1995–2007. Koulutukseltaan Elo on filosofian lisensiaatti."

Blogissaan hän kirjoittaa: "olen valmistunut fi.maisteriksi pohjoismainen filologia, eli käytännössä ruotsi pääaineena. Myöhemmin tulin sitten lisensiaatiksi englanti pääaineena. Olen opettanut ruotsia (ja englantia) insinööreille ja dipl.insinööreille 17 vuoden ajan. --- Syksyllä 1995 jätin eduskunnassa aloitteen, jossa ehdotin pakollisen ruotsin poistamista. --- puolueemme puheenjohtaja moitti minua aloitteen tekemisestä. Jo taustani kertoo, ettei minulla ole mitään ruotsin kieltä eikä missään tapauksessa suomenruotsalaisia vastaa. Totesin keskustelussa, että on kuitenkin Suomen kielienemmistön asia päättää, mitä kieliä suomalaiset lukevat. --- Suuri osa suomalaisista opiskelee ruotsia --- ei todella takaa aina edes kielen alkeiden hallintaa --- insinööriksi opiskelevat ovat teknisesti lahjakkaita, eikä ruotsin kielen opiskelua koeta mielekkääksi.--- ennen EU-vaaleja YLE fem järjesti eduskuntapuolueiden puheenjohtajille keskustelun ruotsiksi. Siitä muodostui kuitenkin lähinnä farssi --- "Vad är pakolainen på svenska? --- Opetus: pakollinen ruotsi pitäisi poistaa, koska pelkkä opiskelu ei riitä, vaan kieltä pitää myös oppia."
http://mikkoelo.puheenvuoro.uusisuomi.f ... -opiskella

Tässä keskusteluosaton antia:

- Kielikysymyksen harrastajana kiinnostaisi suomenruotsalaisen edunvalvonnan vallankäytön mekanismi, jolla suurten puolueiden päätökset lobbataan vastaamaan vain kielivähemmistön intressejä. Paavo Lipposen aikana lobbaamisen tehokkuuden ymmärtää, mutta Lipposen jälkeenkin vain yksi pääministeri, Matti Vanhanen, on onnistunut ajamaan suomenkielisen väestön näkökulman huomioonottamista. Miksi kaikki muut ovat kuunnelleet vain kielivähemmistön edunvalvojia ?

Elo: Paitsi RKP:llä myös sosialidemokraateilla ja Vasemmistoliitolla on ruotsinkielisiä äänestäjiä, ja jostain ihmeen syystä suomenruotsalaiset pitävät pakollista ruotsia välttämättömyytenä, vaikka itsekin huomaavat, ettei sen avulla ruotsin kielen taito lisäänny.

- Pelätäänkö puolueiden suomenkielisessä johdossa, että suomenruotsalainen loukkaantuu, jos ei joka kerta tehdä juuri suomenruotsalaisen halun mukaan.. Vai pelätäänkö ruotsivihaajaleimaa, jos uskaltaa kyseenalaistaa pakkoruotsin ?

Toinen keskustelija: Väittävät, että SDP:n ruotsinkielisen järjestön FST:n pj. kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta (sd) otti eduskunnan kaikki ruotsinkieliset kansanedustajat strategiapalaveriin ja totesi: "Niin kauan meillä menee (siis pakkoruotsituksen suhteen) hyvin, kun Suomen kansa uskoo tämän maan olevan kaksikielinen." Totta tai ei, mutta perin mahdollista, sillä juuri noin torvet maassa soivat. Älkää siis ihmetelkö, jos teille hoetaan vallanpitäjien käsissä olevasta mediasta joka mutkassa "tämä on kaksikielinen maa". Se nyt on vaan niin kumma, kun se "kaksikielisyys" ei näy missään. --- En nyt muista, mistä luin erään RKP:läisen pakkoruotsittajan hirtehishuumorisen heiton siitä, että kyseessä onkin "aateliston ja työväen" liitto. Se liikkui vitsin tasolla, mutta oli totista totta. Se ei tietystikään pidä kaikkien vasemmistolaisten kansanedustajien kohdalla kutiaan, mutta yleispiirteissään hyvin kyllä. Jotain hyvin hyvin omituista, epäpyhää ja käsittämätöntä Herodes-Kaifasta vasemmiston ja ruotsinkielisen rahavallan Suomen kansan monin gallupein osoitetun kahdenkolmasosan (2/3) mielipiteen vastaisessa liitossa ja kädenpuristuksessa on. Olen järkyttyneenä lukenut esimerkiksi SDP:n kannanottoja, joitten mukaan pakkoruotsi selitetään ja tulkitaan tasa-arvoksi.

Elo: Puolueissa on suuri usko siihen, että puoluejohto on aina oikeassa. Siksi kysymys ei etene. Toinen syy on se, että RKP on aina hallituksessa apupuolueena, ja heidän ehtonsa on se, ettei kielikysymykseen puututa. ---Jos RKP ei tule seuravaan hallitukseen, on täysin mahdollista, että asia etenee. Asiahan tulee nyt esille eduskunnassa kansalaisaloitteen pohjalta. Yrittäkää olla yhteydessä kansanedustajiin.

Vastaa Viestiin